Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Taliban bevrijden 350 gevangenen na aanval op gevangenis

Home

bewerkt door redactie

De gevangenis in Ghazni. © epa

Meer dan 350 gevangenen zijn maandagochtend vroeg ontsnapt na een aanval van de Taliban op hun gevangenis in de Afghaanse stad Ghazni. Het is al zeker de derde keer in zeven jaar tijd dat gevangenen in Afghanistan op zo'n grote schaal worden bevrijd. Het is een nieuwe blamage voor de toch al in moeilijkheden verkerende Afghaanse regering.

De aanval begon rond twee uur 's nachts met een zelfmoordaanslag bij de poort van de gevangenis, waardoor een gat in de gevangenismuur ontstond. De opstandelingen waren vermomd als militairen. Vier gevangenbewakers kwamen om, zeven anderen raakten gewond. Drie van de aanvallers werden gedood, maakten zowel de Afghaanse autoriteiten als de Taliban bekend.

De aanval was terdege voorbereid, zei de plaatsvervangend gouverneur van Ghazni, Mohammad Ali Ahmadi. Op de weg naar de gevangenis hadden de Taliban een aantal mijnen gelegd om te voorkomen dat de politie snel versterkingen kon aanvoeren. Eeen legervoertuig reed op zo'n mijn. 

In totaal wisten ruim 350 van de meer dan 430 gevangenen te ontsnappen, zei Ahmadi. Ongeveer 150 van hen zijn vermoedelijk Talibanstrijders, want zij zaten vast voor aanvallen op Afghaanse veiligheidstroepen. Ruim 200 waren opgesloten wegens andere misdaden. Slechts zo'n 80 gevangenen zijn achtergebleven, aldus de vice-gouverneur.
 
Ruzie
Volgens de autoriteiten zitten de achttien gevaarlijkste gevangenen nog vast, omdat zij een dag eerder waren verplaatst naar een andere gevangenis elders. Dat gebeurde nadat er een ruzie en gevechten waren uitgebroken in het gevangeniscomplex in Ghazni, niet meer dan een oud fort dat uit leem is opgetrokken. Zeventien andere risicogevangenen wisten wel weg te komen.

De 150 vermoedelijke Talibanstrijders worden beschouwd als een 'ernstige bedreiging van de  nationale veiligheid', stelde het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken in een verklaring. Het meldde dat er nog maar drie ontsnapten waren opgepakt.

Lees verder na de advertentie

De plaats Ghazni, hoofdstad van de gelijknamige provincie, ligt ongeveer 150 kilometer ten zuidwesten van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Ghazni ligt strategisch aan de doorgaande weg naar de stad Kandahar in het zuiden en is, evenals Kandahar, al jaren een broeinest van Talibanstrijders.

De Afghaanse regering slaagt er slechts met veel moeite in om de stad Ghazni in handen te houden. In het omliggende platteland maken de Taliban doorgaans de dienst uit. Volgens de plaatselijke autoriteiten voerden de Taliban de afgelopen nacht op zeker tien plaatsen in Ghazni aanslagen uit.

Het is niet uitgesloten dat de nieuwe Talibanleider Mullah Akhtar Mansoor met de aanval in Ghazni een daad wilde stellen om zijn autoriteit te doen gelden. De benoeming van Mansoor is omstreden binnen de Taliban. Een aantal belangrijke Talibancommandanten was het pertinent oneens met zijn benoeming tot opvolger van Mullah Omar, die naar onlangs bleek al enkele jaren geleden stierf.

Blamage
De aanval is een nieuwe blamage voor de veelgeplaagde Afghaanse regering van president Ashraf Ghani, die nu bijna een jaar aan de macht is. Sinds het vertrek van het grootste deel van de buitenlandse militairen in Afghanistan staat de Afghaanse regering alleen voor de taak om de veiligheid in het land te garanderen. De Taliban hebben sindsdien hun aanslagen sterk opgevoerd en de regering lijkt niet in staat de veiligheid in Afghanistan nog voldoende te garanderen.

De afgelopen maanden is de Taliban niet alleen in het zuiden in opmars, ook in het noorden rond de stad Kunduz - waar tot een paar jaar geleden ook Nederlandse militairen een basis hadden - zijn felle gevechten geleverd tegen de radicaal-islamitische beweging.

Het is de derde keer sinds 2008 dat Afghaanse gevangenen op zo'n grote schaal worden bevrijd. In 2008 en 2011 werden in Kandahar bij twee Talibanaanvallen in totaal bijna 1400 gevangenen bevrijd. In 2010 wisten bij een bevrijdingsactie in de zuidwestelijke provincie Farah bijna twintig gevangenen te ontsnappen. Veel ontsnapte gevangenen zullen vermoedelijk de wapens weer oppakken in de gelederen van de Taliban.

Het Afghaanse nationale leger bij de gevangenis in Ghazni. © ap

Deel dit artikel