Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tabaksfabrikanten stappen naar rechter om foto van 'lijk' op sigarettenpakjes

Home

Redactie

De in de VS verplichte etiketten voor sigarettenpakjes. ©FDA

Vier van de vijf grootste Amerikaanse tabaksfabrikanten slepen de Amerikaanse overheid voor de rechter, omdat ze het niet eens zijn met de verplichte zeer plastische afbeeldingen op sigarettenpakjes. De FDA, die de veiligheid van voedsel en medicijnen bewaakt, heeft onder meer afbeeldingen van een dichtgehecht lijk en zieke longen verplicht gesteld.

De fabrikanten beroepen zich op hun vrijheid van meningsuiting en zeggen dat de waarschuwingen op hun sigarettenpakjes printen miljoenen dollars kost. De beeldende waarschuwingen, zeggen ze, informeren niet simpelweg over de feiten, zodat de gebruiker zelf een weloverwogen beslissing kunnen nemen over roken. In plaats daarvan verdringen ze het merk van de sigaretten met de anti-rooklobby van de overheid. De tabaksindustrie wil dat een rechter dat tegenhoudt.

'Makers van legale producten hebben in de Verenigde Staten nog nooit hun eigen verpakking hoeven gebruiken om een emotioneel geladen bericht van de overheid over te brengen, dat er bij volwassenen op aandringt hun product te mijden', schrijven de fabrikanten.

Op één van de in juni aangekondigde etiketten staat een lijk met hechtingen en de tekst 'Roken is dodelijk'. Een ander toont zieke longen met daarnaast gezonde longen. Volgens de fabrikanten zijn de foto's zodanig gemanipuleerd dat ze zeer emotioneel geladen zijn. Ze zeggen dat het lijk in werkelijkheid een acteur is met een neplitteken en de gezonde longen zijn schoongemaakt, zodat de zieke longen ernaast extra ernstig lijken.

Deel dit artikel