Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Syrische vredesconferentie hervat

Home

Redactie

Hotel Montreux-Palace in Genève, waar de onderhandelingen op 22 januari begonnen. © afp

De Syrische regering van president Bashar al-Assad en een deel van de oppositie die door het Westen en Arabische Golfstaten wordt gesteund, de Nationale Coalitie, nemen maandag weer plaats aan de onderhandelingstafel in Genève. Het wordt de tweede gespreksronde van de op 22 januari begonnen vredesconferentie.

De conferentie kwam er op aandringen van Assads trouwe bondgenoot Rusland en Assads oude vijand, de Verenigde Staten. Vlak voor de tweede ronde verwijten regering en rebellen elkaar in de Syrische stad Homs humanitaire hulp aan al langdurig belegerde burgers te saboteren.

Dramatisch lot
De afspraak dat regering en rebellen samen iets aan het dramatische lot van de burgers zouden gaan doen, leek praktisch het enige resultaat van de vorige gespreksronde. Maar diplomaten vinden het belangrijkste dat de partijen elkaar te spreken krijgen en maandag terugkeren naar Genève.

Onder leiding van de speciale VN-gezant en bemiddelaar Lakhdar Brahimi wordt gedurende een week weer geprobeerd de wrede burgeroorlog op zijn minst te temperen. Officieel beoogt de conferentie de strijd te beëindigen en een voorlopig bewind te vestigen dat het verwoeste land naar betere tijden moet leiden. Maar dat lijkt geen haalbare kaart door de visie van Assad en het Kremlin.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel