Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Syrische kerk: christenen nu doelwit van 'etnische zuivering'

Home

Robin de Wever

Schutters van de gewapende Syrische oppositie, eind februari in de stad Idlib. © AFP

Militante groeperingen proberen de Syrische stad Homs te zuiveren van christenen. Dat zegt de Syrisch-orthodoxe kerk in een communiqué aan de rooms-katholieke persdienst Fides. Groepen die banden met Al-Kaida onderhouden zouden al 90 procent van christenen hebben verdreven

Het nieuws is niet bevestigd. Hoewel een deel van de gewapende Syrische opstandelingen zich volgens de Amerikaanse organisatie Human Rights Watch schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen, is het onbekend of hun martelingen en ontvoeringen ook burgers treffen. De opstandelingen zouden zich vooral richten op handlangers van het regime van president Assad.

Slecht teken voor minderheden
Ook is het onbekend of de vermeende zuivering enkel christenen treft. Volgens Fides is het geweld tegen christenen een 'slecht teken voor religieuze minderheden'. De opstandelingen zouden van deur tot deur gaan en bewoners sommeren om onmiddellijk te vertrekken.

Assad (lid van een alevitische moslimminderheid) nam christenen de afgelopen jaren in bescherming. Nu brokkelt de steun voor zijn regime af en vrezen christenen voor de groeiende invloed van politieke islam.

Geen betogingen
In de christelijke wijken is het al maandenlang stil, meldde Der Spiegel in januari. Demonstraties vonden er nauwelijks plaats, al vormden de handvol pro-Assad-betogingen een uitzondering. In ruil voor die steun zou Assad de christenen hebben ontzien.

Volgens anderen spreken christenen zich wel uit tegen de dictator, maar doen ze dat enkel op individuele basis. De katholieke en orthodoxe kerk kregen vorige week kritiek van de Franse buitenlandminister Alain Juppe. Hij zei het te betreuren dat de kerken Assad blijven steunen.

Deel dit artikel