Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Suriname is na twee verloren wedstrijden tegen Jamaica uitgeschakeld voor WK

Home

PARAMARIBO (ANP) - De voetbalbond van Suriname leende geld van de bank om de uitwedstrijd tegen Jamaica te bekostigen. De vliegreis van Paramaribo naar Kingston telde vier tussenstops. Maar alle inspanningen ten spijt: na twee wedstrijden is de WK-droom van Suriname voorbij, na nederlagen tegen Jamaica in de Caribische zone van de kwalificatie.

Oranje maakte in het verleden furore met internationals als Rijkaard, Gullit en Vanenburg. Voetballers van Surinaamse afkomst die Nederland verrijkten met spel vanuit de heupen. Kluivert, Reiziger, Bogarde, Davids en Seedorf zetten de dans voort. Binnenkort gaan ze in Engeland een Europees kampioenschap spelen. Pas daarna is de kwalificatie voor het WK aan de orde.

Suriname, dat trots is op Ajax en Oranje en zichzelf toch wel in de hulde mag betrekken, werd als een van de eerste landen uitgeschakeld voor de wereldtitelstrijd van 1998 in Frankrijk. De nationale ploeg verloor in Kingston met 1-0, door een doelpunt van Paul Davis. Ook de thuiswedstrijd was met 1-0 verloren.

In Suriname, tot 1975 rijksdeel van Nederland, zijn schoenen, goede velden en ballen soms schaars. De reis naar Kingston was een hele toer. De ploeg van bondscoach Frits Purperhart vloog vrijdag van Paramaribo naar Georgetown, in Frans Guyana. Vervolgens naar Trinidad, waar de ploeg de nacht doorbracht. Zaterdag ging het eerst naar Barbados, toen naar Sint Maarten, tenslotte volgde de landing op Kingston.

Zo gesteld vindt secretaris Roël Goede van de Surinaamse Voetbal Bond dat “zijn jongens” behoorlijk hebben gepresteerd. Hij vergelijkt: “Jamaica was acht maanden in voorbereiding geweest, had 28 oefenduels gespeeld. Wij maar drie.”

Volgens Goede heeft het “heel veel zweetdruppels” gekost om de reis te kunnen aanvaarden. “De kosten bedroegen 25 000 dollar. Een klein deel hebben we van de regering. We hebben ook een lening afgesloten bij de bank. Die zullen we terugbetalen.”

Een tijdje geleden is staatssecretaris Terpstra op bezoek geweest en de Surinaamse voetbalwereld hoopt op een bijdrage van het ministerie van VWS voor de verdere ontwikkeling van het voetbal. Zo is het André Kamperveen-stadion in Paramaribo toe aan renovatie.

Met behulp van de Stichting Bevordering Voetbalsport Suriname, waarin onder anderen George Gullit zitting heeft, wil Suriname in de toekomst een beroep doen op Nederlandse profs die net niet goed genoeg zijn voor Oranje. De mogelijkheid van de dubbele nationaliteit moet wel nog politiek worden geregeld.

Goede noemt Gorré, De Freitas en Sion als mogelijke Surinaamse internationals. Over vier jaar, als de volgende kwalificatie voor het WK zich aandient, hoopt de bond een beroep te kunnen doen op de “Suriprofs”. Zij kunnen de amateurs van Suriname mogelijk verder helpen.

Deel dit artikel