Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Surinaams strijder voor persvrijheid

Home

redactie buitenland

De bekende radio- en televisieverslaggever Johnny Kamperveen is zaterdag in de vroege ochtend in een ziekenhuis in Paramaribo overleden. Hij werd 57 jaar. Kamperveen was directeur van het radio- en tv-station ABC.

Johnny Kamperveen was de zoon van één van de slachtoffers van de decembermoorden van 1982, André Kamperveen. Die werd op 7 december met geweld door de militairen uit zijn huis gehaald. ABC, het in 1975 door hem opgezette radiostation, werd op dezelfde dag in de as gelegd. In de nacht van 8 op 9 december werd hij met veertien anderen in Fort Zeelandia door de militairen geëxecuteerd.

Ook zoon Johnny zou doelwit zijn geweest van bevelhebber Desi Bouterse, maar hij wist op tijd te vluchten. Hij kwam in Nederland terecht. Aanvankelijk dacht hij dat het voor een paar weken zou zijn, maar zijn 'ballingschap' zou veel langer duren. Vanuit Nederland zette hij in voor het verzet tegen het toenmalige militaire bewind in Suriname. Tegelijk maakte hij voor de NOS-radioprogramma's en was hij televisiepresentator.

In 1992, toen de eerste regering-Venetiaan aantrad, liep Johnny Kamperveen in Paramaribo in de voorste gelederen in de eerste door de regering toegestane herdenkingstocht voor de slachtoffers van de decembermoorden. Hij maakte daarna plannen om voorgoed naar Suriname terug te keren en slaagde er in 1993 in ABC te heropenen. Mede door inzet van Kamperveen werd de verjaring van de strafbare feiten van december 1982 gestuit en is een begin gemaakt met justitieel onderzoek.

President Venetiaan herdacht Kamperveen dit weekeind in een speciale condoleance-toespraak. ,,Johnny heeft zich niet alleen met woorden, maar vooral ook met daden ingezet voor strijd voor mensenrechten en gerechtigheid.''

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemde de dood van Kamperveen een groot verlies voor de Surinaamse journalistiek. ,,Hij heeft zich, ook tijdens het bewind van Bouterse, altijd bezig gehouden met onafhankelijke berichtgeving, maar hij durfde ook standpunten tegen dit bewind in te nemen'', aldus een woordvoerster. ,,Hoewel dit riskant was, is hij dit altijd blijven doen.''

Deel dit artikel