Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Supermarktketens schrikken van hun eigen woorden

Home

Ghassan Dahhan

Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. © reuters

Gaan Nederlandse supermarktketens nu wel of niet Israëlische producten uit de bezette gebieden boycotten? Tegenover Trouw stelden de supermarkten Jumbo, Hoogvliet en Aldi van wel. Alle drie zijn nu teruggekomen van hun besluit. Berust alle commotie dan op een misverstand?

Jumbo:

De supermarktketen Jumbo ontkent dat het producten weigert af te nemen van Israëlische kolonisten. "Jumbo: geen boycot producten uit Israël", staat duidelijk vermeld op de website van de supermarkt (zie hiernaast). De reden volgens Jumbo: "Een boycot zou een politieke keuze zijn. Jumbo neemt hierin geen stelling."

In een mail aan Trouw stelt Jumbo (zie ook hiernaast):  

"Als supermarktketen mengen wij ons niet in de discussie over de rechtelijke status van bezette gebieden, maar emoties rondom de Palestijns-Israëlische kwestie lopen hoog op. Om die reden kiezen wij ervoor te controleren of producten die gelabeld zijn met herkomst Israël, daadwerkelijk uit Israël komen en dus niet uit bezette gebieden, die volgens het internationale recht geen onderdeel zijn van Israël. Vanwege de opgelaaide discussie van enige tijd geleden hebben wij ervoor gekozen om deze extra stap te zetten. Jumbo staat voor eerlijke communicatie naar haar klanten, zodat de herkomst van een product zo correct mogelijk weergegeven wordt."

In een mail ter verduidelijking stelt Jumbo aan Trouw: "Jumbo Supermarkten vraagt haar leveranciers, die producten uit Israël betrekken, geen producten uit door Israël bezette gebieden te betrekken en dit ook formeel te bevestigen"

Lees verder na de advertentie
Jumbo ontkent op de website boycot van Israëlisch kolonistenwaar. © Website Jumbo
Mail van Jumbo aan Trouw. ©
Mail van Jumbo aan Trouw. ©

Hoogvliet:
De supermarkt Hoogvliet ontkent tegenover de media dat het ooit gezegd heeft producten uit de bezette gebieden te zullen boycotten. Op de Facebookpagina van de supermarkt neemt de supermarkt nadrukkelijk afstand van het bericht in Trouw:

"Wat vervelend! Dagblad Trouw heeft ons antwoord op hun vraag over de verkoop van producten uit de bezette gebieden in Israël volkomen verdraaid! Op de vraag of wij producten verkopen uit de bezette gebieden, hebben wij geantwoord: Nee, wij verkopen geen producten uit die regio. Van een boycot is geen enkele sprake. Wij betreuren dat hierdoor de indruk is gewekt dat wij als supermarkt politiek bedrijven. Voor wat betreft het standpunt ten aanzien van producten uit Israël sluiten wij ons aan bij dat van het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel)."

In de mail die Hoogvliet naar Trouw stuurde, staat duidelijk vermeld dat de supermarkt geen producten uit de bezette gebieden verkoopt, maar er wordt niet gesproken over het weren van Israëlische producten.

Maar volgens een recent rapport van Cordaid over de relatie tussen Nederlandse bedrijven en de Israëlische bezetting van Palestijns gebied, staat dat Hoogvliet zijn leveranciers wel degelijk heeft gevraagd geen producten meer uit de bezette gebieden af te nemen. (Pagina 15).

Reactie Hoogvliet op Facebook. © Facebook Hoogvliet
Mail van Hoogvliet aan Trouw. ©

Aldi:
De supermarktketen Aldi stelde aanvankelijk tegenover Trouw dat het van plan was om producten uit de bezette gebieden te weren. Het bedrijf kwam na alle kritiek terug op het besluit, maar legde de verantwoordelijkheid bij zichzelf. Aldi stelde dat het bij de beantwoording van de vraag een vergissing had gemaakt.

Deel dit artikel