Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sunny Bergman, documentairemaakster ’Vrouwenrechten worden nog steeds als bedreigend ervaren’

Home

„Mijn film over schoonheidsidealen ging niet over rimpels, zoals sommige mensen dachten. Het ging natuurlijk over beeldvorming van vrouwelijkheid. Het is nog steeds zo dat vrouwen veel meer op hun uiterlijk worden afgerekend dan mannen. Vrouwen hebben nog steeds een achtergestelde positie in de samenleving. Dat was het overkoepelende thema van de documentaire.

„Het is ook nog steeds zo dat vrouwen minder verdienen dan mannen. In mijn omgeving zie ik nog altijd dat vrouwen hun ambitie automatisch aan de kant schuiven als er kinderen komen. In mijn gezin ben ik de kostwinner. Dus het kan wel degelijk, maar dan moeten vrouwen hun wens van een hoger opgeleide carrièreman met een dik salaris laten varen.

„Ik ben verbaasd over hoe ontzettend verdeeld er op mijn documentaire is gereageerd. Van steunbetuigingen tot hatelijke brieven en columns. Dat geeft aan hoe bedreigend het wordt gevonden als je over vrouwenrechten praat.

„Mijn filmplan werd aanvankelijk niet serieus genomen omdat het gezien werd als een vrouwenblad-issue. Niet als een gedegen journalistiek product. Daarom is het belangrijk dat festivals als Women Inc. dit soort zaken wel serieus nemen.”

Deel dit artikel