Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Studenten beginnen eigen telecombedrijf

Home

DORIEN PELS

'Bij ons geen belbundels. Je krijgt waar je voor betaalt. Geen belemmeringen.'

Noem het naïef. Noem het megalomaan. Maar drie Nijmeegse studenten informatica beginnen een eigen telefoonbedrijf: Limesco. Het is een muis tegen drie olifanten: Vodafone, T-Mobile en KPN beheersen met zijn drieën de markt voor mobiele telefonie in Nederland.

Het idee ontstond twee jaar geleden. Mark van Cuijk (26), inmiddels afgestudeerd: "Vrienden kregen rekeningen van duizenden euro's omdat ze hun mobiele telefoon in het buitenland hadden gebruikt." Hoe zit dat? Wat zijn de echte kosten?, vroegen ze zich af.

Toen ze zich erin verdiepten kwamen ze er nauwelijks uit. Ze kregen extra motivatie om het heft in eigen handen te nemen toen KPN opperde WhatsApp te verbieden, sms'en via internet. "Absurd. Je kunt die ontwikkeling van mobiel internet niet tegenhouden. Daar heeft de Tweede Kamer een stokje voor gestoken, maar vervolgens hebben wel alle telecomaanbieders hun tarieven omhoog gegooid", zegt Van Cuijk.

Telefoonbedrijven doen een wirwar van aanbiedingen. Een gratis telefoon; 100 gratis belminuten, maar wel 2,50 per minuut voor bellen naar de VS. Hoe kom je er nog achter wat voor jou voordelig is? Sjors Gielen (20, derdejaars student): "Bij ons géén bundels. De klanten bepalen waar ze voor betalen."

Ze zijn - voorlopig althans - niet uit op winst maken. Limesco richt zich op hackers, met name jonge mannen die al hun hele leven met computers en ict bezig zijn. Mensen die willen dat het internet voor iedereen beschikbaar is, die houden van open systemen waar je met zijn allen aan kunt knutselen. Die zich dus verzetten tegen almachtige telecombedrijven. Om eventuele commerciële verleidingen te weerstaan, heeft Limesco een vereniging opgericht. De eerste ledenvergadering hebben ze al achter de rug, in een koude schuur in Amersfoort met 23 van de stemgerechtigde 90 leden.

Gerdriaan Mulder (21, ook derdejaars): "Onze leden willen bijvoorbeeld hun vaste en mobiele telefoon aan elkaar kunnen koppelen, zodat het niet uitmaakt welk nummer gebeld wordt. Of hun telefoon met de intercom verbinden zodat ze via hun mobiel horen wie er aanbelt. Wij willen dat mogelijk maken."

Vrijdag zijn Van Cuijk, Gielen en Mulder naar de notaris geweest om een bv op te richten. De benodigde 18.000 euro investeringskosten zijn ingelegd door 24 sympathiserende aandeelhouders. Het mooiste zou het zijn als Limesco een eigen GSM-netwerk had. Maar dat is een onmogelijk grote investering. Alleen KPN, T-Mobile en Vodafone hebben hun eigen netwerk, met centrales en honderden antennes en landelijke dekking. Zij zijn wettelijk verplicht concurrenten toe te laten op hun netwerk. Gielen: "Het is wel eens gedaan hoor, tijdens het artistieke festival Burning Man in de woestijn van Nevada hebben hackers masten neergezet en zo een alternatief mobiel netwerk gebouwd voor de 50.000 bezoekers."

Limesco koopt toegang tot het netwerk van T-Mobile via het bedrijf Speak Up, dat bedrijven telefonie biedt. Die omweg is voordeliger dan als Limesco zelf als nu nog piepkleine afnemer bij T-Mobile aanklopt, zegt Van Cuijk. Limesco biedt op zijn simkaarten in principe hetzelfde aan als de gewone telecombedrijven; belminuten, sms'en en mobiel internet. Limesco moet betalen voor de simkaarten en het gebruik van het netwerk van T-Mobile. Die kosten moeten de studenten terugverdienen. Het minitelecombedrijf is niet per se goedkoop maar wel heel transparant. De prijzen gaan ze nog vastleggen, samen met de leden.

Van Cuijk: "Mensen kunnen bellen via onze server. Maar als ze via hun eigen server willen bellen en mailen, kan dat ook. Of ze kunnen gebruik maken van internetbellen als Skype. Wij leggen geen enkele belemmering op."

Een vergelijkbaar initiatief als Limesco bestaat in Engeland en heet Giffgaff. Het grote voorbeeld voor dit drietal is echter internetprovider XS4All. Mulder: "Zij begonnen net als wij idealistisch. Nu horen ze bij KPN, maar ze zijn nog steeds de provider die internetvrijheid het meest serieus neemt."

Deel dit artikel