Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Student kraakt encryptie WhatsApp

Home

© ANP

De Nederlandse informaticastudent Thijs Alkemade waarschuwt gebruikers van WhatsApp dat de encryptie van de messenger te wensen overlaat. Daardoor zijn al de berichten, zowel inkomend als uitgaand, gecompromitteerd. Alkemade schrijft dat op Twitter.

'Dus @WhatsApp gebruikt #RC4 met dezelfde versleuteling voor inkomende en uitgaande streams', schrijft hij. 'Het bewijst alweer dat hun security waardeloos is.' Dat WhatsApp niet helemaal veilig is, werd al eerder duidelijk. Maar de makers hebben er volgens Alkemade nog niets aan gedaan.

WhatsApp gebruikt dezelfde encryptiesleutel voor beide richtingen. Dat maakt het mogelijk om achter de inhoud van berichten te komen. Daarnaast gebruikt WhatsApp dezelfde HMAC-sleutel voor het authenticeren van berichten. Dat gebeurt om aanvallen van kwaadwillenden te voorkomen, maar de techniek zou niet goed werken.

Volgens Alkemade kan het zo zijn dat de verbinding van een gebruiker kan worden afgetapt. Met wat kennis van zaken zouden de berichten ook te ontcijferen zijn, licht Security.nl toe. Het wachten is op een update van WhatsApp. Tot die tijd kunnen gebruikers er volgens de student niets tegen doen.

Lees verder na de advertentie
© ANP

Deel dit artikel