Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Stroom uit een luchtzak onder de golven

Home

Vincent Dekker

Tekening met opengewerkte punt van de 'boomerang' waar stroom wordt opgewekt. © Bombora Wave Power
Weblog

Golven inspireren veel bedrijven om er stroom mee op te wekken. Na de 'ballonnen' van vorige week nu een luchtzak op een betonnen plaat die heel goedkoop energie uit golfslag moet kunnen halen.

Het systeem is zo mogelijk nog eenvoudiger dan de Wavepod die Carnegie Wave Energy uit Australië heeft bedacht. Bombora Wave Power, net als Carnegie in Perth gevestigd en dus uitkijkend op de hoge golven van de Indische Oceaan, heeft een Wave Energy Collector (WEC) ontwikkeld.

Boomerang
De WEC bestaat uit twee langwerpige betonnen platen die haaks op elkaar staan en samen een soort grote boomerang vormen, om het maar in Australische stijl te houden. De boomerang wijst met de punt naar zee, waar de golven vandaan komen. Op de platen is een 'luchtzak' bevestigd. Dat is een membraan dat een hele serie kleine luchtkamers afsluit.

Op het moment dat een golf over de WEC spoelt, wordt het membraan ingedrukt. De golftop perst met zijn gewicht het water uit de luchtkamers eronder en doet dat successievelijk van voren naar achteren. Omdat de luchtkamers na elkaar worden leeggeperst, onstaat een vrij constante luchtstroom. Die luchtstroom laat een turbine draaien die stroom opwekt.
Het dal van de golf zorgt er vervolgens voor dat er juist lucht de luchtkamers in wordt gezogen. Omdat beide luchtstromen via aparte buizen worden geleid, kan ook de luchtstroom van het dal van de golf een turbine aandrijven.

Geen horizonvervuiling
Er ligt bij Perth inmiddels een eerste testmodel in het water. Eén WEC, met twee platen van elk tientallen meters lang, moet ongeveer 1,5 MW aan stroom kunnen opwekken. Je hebt er dus 4 tot 6 nodig om een grote windmolen op zee te vervangen. Ze liggen onder water, dus protest van horizonvervuiling hoef je niet te vrezen.

Bombora claimt een lage stroomprijs, maar details kon ik niet vinden. Ze denken dat in Europa met name de Ierse Atlantische kust heel geschikt is, maar ook voor de kusten van Schotland en Portugal zouden WEC's veel energie kunnen opwekken.

Dit is deel 3 van een serie over energie uit water. Andere afleveringen vindt u via deel 1:
Er is nog een zee aan energie te winnen

Wilt u nóg meer energie uit water halen? Volg me dan ook op Twitter: @VincentDekker4

Lees verder na de advertentie
De 'boomerang' van Bombora met rechts, boven het membraan, een duiker getekend om de grootte aan te geven. © Bombora Wave Power

Deel dit artikel