Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Stroom uit dubbele beglazing met een tintje

Home

Vincent Dekker

Ook een toepassing: ballustrade van doorzichtige zonnepanelen. © Heliatek
Weblog

Ze gaan nog eens compleet onzichtbaar worden, die zonnepanelen. Het Duitse Heliatek slaagt er nu in ieder geval al in 'zonnepanelen' in dubbele beglazing te verwerken. Het enige dat daar aan opvalt is dat het glas een tintje heeft.

Heliatek kennen we al van twee maanden geleden van 'stroom uit de muur'. Toen kon ik schrijven over een dunne zonnefolie die op beton wordt aangebracht en zo de buitenkant van huizen en kantoren van 'zonnepanelen' kan voorzien. Die techniek is nu te zien op een grote zonne-beurs in München en zal na de zomer in productie komen.
Dankzij een tip van een lezer (van wie we in de nabije toekomst nog wel meer zullen vernemen, gok ik) kan ik u nu wijzen op de stroomproducerende dubbele beglazing van Heliatek.
Ik heb al eens geschreven over zonnepanelen in dubbele beglazing die zijn opgebouwd uit heel smalle reepjes zonnepaneel die schuin tussen de glasplaten staan. Ook heel mooi. Maar Heliatek levert wellicht iets nog fraaiers.

Lichtdoorlatende folie
Bij Heliatek wordt op een van de glasplaten een folie met zonnecellen aangebracht, vergelijkbaar dus met de dunne folie op betonnen bouwelementen. Die folie is enigszins lichtdoorlatend. De huidige folie laat nog een kwart van het licht door, in het lab is al folie dat 40 procent doorschijnend is en tegen de tijd dat de productie op gang komt zal dat meer dan 50 procent zijn, voorspelt Heliatek. Dus bang voor duisternis in huis hoeven we niet te worden. En angst dat de ramen een verkeerd kleurtje krijgen is ook niet nodig, want de dubbele beglazing komt er in diverse tinten...
Ondanks al het licht dat niet wordt gebruikt, heeft het Heliatek-glas toch nog een rendement van 7 procent. Dat is de helft van wat de panelen op mijn dak presteren, maar: bij het Heliatek-glas heb je geen extra vierkante meters nodig, alleen maar wat ramen op het zuiden. En zelfs het laatste, het zuiden, is geen absolute noodzaak, want de zonnecellen van Heliatek (zogeheten organische zonnecellen) presteren ook nog heel goed bij schuin opvallend licht, dus in ramen op het oosten of westen en 's morgens en 's avonds. Ook bij bewolkt weer doen ze het relatief beter dan de traditionele zonnecellen van de huidige generatie zonnepanelen.

Omgekeerde tv
Wie de laatste tijd wel eens over een nieuwe tv heeft nagedacht, kent wellicht al de aanduiding oled-tv. Dat is een tv van organische leds (licht uitstralende diodes). Wat wij doen, zegt Heliatek, is bijna het omgekeerde. Wij maken niet met stroom licht, maar uit licht stroom, maar wel met vergelijkbare organische componenten. Dus kan Heliatek-glas straks gemaakt worden op dezelfde productielijnen als die voor oled-tv's. Wat de grootschalige productie een stuk eenvoudiger zal maken.

Ik ben sinds een maand ook op Twitter actief over energiezaken. Zie @VincentDekker4.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie