Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Strijken is verschrikkelijk, tot je het eindelijk leert

Home

Ineke Bijnagte

© thinkstock

Strijken. Ineke Bijnagte heeft er niets mee. Ze vloekt, steunt en zucht boven de strijkplank. Maar in een poging toch eens de fijne kneepjes van het strijkvak bij te leren, gaat ze op strijkles. Bij de moeder van een collega. Zes tips van de oude garde.

Ik heb het laatst geklokt: twee keer vier uur! Een hele werkdag was ik bezig met het wegwerken van een mand met strijkgoed. En toen was hij nog niet helemaal leeg. Een paar zomerjurken konden nog best even blijven liggen, vond ik, daar was het voorlopig toch nog te koud voor. En ik was nog best trots, want meestal gaat het zo: ik strijk vloekend een blouse, zuchtend een broek, steunend een tafelkleed en dan vind ik het wel weer mooi geweest. Volgende week verder.

Dat wordt in werkelijkheid een maand, terwijl de wasmachine in de tussentijd nieuw gekreukeld wasgoed produceert en zo is die strijkmand eigenlijk altijd vol. En dan voelde Sisyphus, u weet wel, die koning uit de Griekse mythologie, zich gestraft door de goden omdat hij een rotsblok een berg op moest sjouwen dat telkens als hij bij de top was weer naar beneden donderde. Pfff, aansteller.

'Min of meer glad'
Strijken is verschrikkelijk. Dat gezweet boven zo'n warm strijkijzer, dat gedoe met mouwen en broekspijpen, die als je de ene kant hebt glad gestreken, aan de andere kant weer nieuwe vouwen vertonen die je er dan zelf in gestreken blijkt te hebben. Het resultaat wordt bij mij nooit meer dan: 'kan ermee door', 'min of meer glad.' En ik ben de enige niet, blijkt als ik dat in het rondbazuin.

Hup, met die mand naar een strijkservice, dacht ik dan ook geregeld. Want je kunt alles uitbesteden en strijken dus ook, maar toch deed ik dat niet. Want ik kon het eigenlijk niet uitstaan dat ik het niet echt goed kon. Zou ik niet van iemand strijken kunnen leren?

Als ik bij Tijd-redacteur Jeannine Julen laat vallen dat ik op strijkles wil, vertelt ze dat haar moeder het heel goed kan. En die blijkt bereid om mij wat fijne kneepjes bij te brengen.

Mevrouw Olieberg, Jeannines moeder, was wel een beetje verbaasd, vertelt Jeannine. Of ik dan geen man heb? "Jaaaah!", roep ik uit: "DAT zou handig zijn, een man die het voor me doet." Maar zo had mevrouw Olieberg het niet bedoeld. Ze vroeg zich af hoe ik tot nu toe het leven door heb ik kunnen komen, zonder m'n mans overhemden te kunnen strijken. Ik ontwaar hier een klein generatiekloofje - mocht er weer eens een man in mijn leven komen, dan mag-ie zijn eigen overhemden strijken - maar ik moet toegeven dat er ergens iets is misgegaan. Noch mijn geëmancipeerde vader, noch mijn moeder heeft ooit de moeite genomen om hun strijkkennis over te dragen.

Saramacca
Als ik me bij mevrouw Olieberg in haar woning in Amsterdam-Oost vervoeg met een tas strijkgoed, blijkt strijken nog veel erger te kunnen. Ze werd bijna zeventig jaar geleden geboren in het Surinaamse district Saramacca en leerde als meisje strijken van haar grootmoeder. En dat was nog eens werken, vertelt ze terwijl haar strijkbout opwarmt. In Saramacca was geen elektriciteit en het strijkijzer moest ze opwarmen op een kolenvuurtje. Ook viel er heel wat te strijken. Haar grootvaders witte pakken bijvoorbeeld, die hij aan moest als hij als kerkvoorganger de dominee verving. En niet te vergeten haar grootmoeders onderbroeken. Die dan ook nog met gomma bewerkt moesten worden, een soort stijfsel.

Toch heeft ze geen hekel gekregen aan strijken en opgewekt zet ze zich aan het strijken van de blouse, een wollen rok, een broek waar een vouw in moet en een getailleerd jasje met voering. Ik kijk haar intussen op de vingers en ga na een paar uur met een tas prachtig gestreken kleding weer naar huis. Of ik nu een minder grote hekel aan strijken krijg, weet ik nog niet - uitbesteden vind ik nog steeds een optie - maar ik weet iets beter hoe het moet.

Reageren? Ook nooit zin in strijken? Of heeft u juist aanvullingen op de tips? Mail ons uw reactie in maximaal 150 woorden naar tijdpost@trouw.nl.

Lees verder na de advertentie
Dat gezweet boven zo'n warm strijkijzer, dat gedoe met mouwen en broekspijpen, die als je de ene kant hebt glad gestreken

© thinkstock

Deel dit artikel

Dat gezweet boven zo'n warm strijkijzer, dat gedoe met mouwen en broekspijpen, die als je de ene kant hebt glad gestreken