Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Strijders glippen uit Gaza-moskee dankzij vrouwen

Home

Van onze correspondente

De belegering van een moskee in het plaatsje Beit Hanoen in het noorden van de Gazastrook kreeg gisteren een verrassende afloop. Toen de Israëlische soldaten na negentien uur binnenvielen, was de moskee leeg.

Het Israëlische leger had de moskee donderdag omsingeld omdat zich er terminste een een tiental – de cijfers lopen uiteen – Palestijnse strijders had verschanst na de Israëlische inval afgelopen woensdag. Na een nacht van beschietingen over en weer, waarbij Israël probeerde de inzittenden uit te roken, deed de Hamas-radio gisterochtend een oproep aan vrouwen om de strijders te hulp te schieten. Zo’n tweehonderd vrouwen trokken daarop naar de moskee.

De Israëlische militairen probeerden hen met waarschuwingsschoten te stoppen. Toen dat niet hielp, zo vertelden ooggetuigen, vuurden soldaten op de groep. Twee vrouwen kwamen om.

In de chaos wist een groot aantal vrouwen de moskee binnen te gaan. De mannen – sommigen gehuld in gewaden van vrouwen – mengden zich vervolgens onder de vrouwen en wisten zo te ontsnappen. Israël stelt slechts geschoten te hebben op de mannen die zich als vrouwen hadden verkleed.

„We hebben ons leven in de waaghals gesteld om onze zonen te bevrijden”, vertelde de vrouw Oem Mohammed aan het Franse persbureau AFP. „Honderden van ons zijn de moskee binnengegaan en hebben onze verzetsstrijders beschermd”, voegde de 21-jarige Nidaa al-Radih toe.

Sinds het begin van de Israëlische inval in het noorden van Gaza zijn naar schatting dertig Palestijnen omgekomen, velen van hen gewapende strijders. Het brengt het dodental onder de Palestijnen door Israëlische acties de afgelopen maanden ver boven de 300, van wie de helft burgers.

Israël is Beit Hanoen binnengetrokken om een einde te maken aan beschietingen van Israëlische dorpen. De Israëliërs zouden er verder op uit zijn geweest Hamas een klap toe te brengen, omdat die beweging bezig zou zijn een enorm wapendepot aan te leggen om Israël te bestrijden. Het grote voorbeeld van Hamas is de Libanese groepering Hezbollah die de afgelopen zomer tijdens de Israëlische inval een regen van raketten op Israël afvuurde.

Deel dit artikel