Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Strijd Nigeria verhevigd na aanslagen in VS

Home

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM - In Nigeria zijn de religieuze rellen die al bijna een week duren, door de aanslagen in de VS verhevigd. De Nigeriaanse president Obasanjo stuurde daarom gisteren een missie naar de provinciehoofdstad Jos, waar door het geweld zeker 500 doden zijn gevallen.

In Jos hebben moslims kerken in brand gestoken, en zijn moskeeen door christenen aangestoken. De straten van de stad staan vol uitgebrande auto's. Vrachtwagens rijden af en aan met lijken.

De onlusten braken vrijdag uit omdat een christelijke vrouw het vrijdagsgebed in de moskee zou hebben verstoord. De BBC meldde echter dat zich een hele groep christenen bij de moskee had verzameld na valse geruchten dat er een kerk in brand zou zijn gestoken.

Het leger heeft de hele binnenstad van Jos afgesloten om het geweld in te dammen, maar dat laaide elders in de stad even snel weer op. Velen sloegen daarom op de vlucht. Tienduizenden mensen zijn al vertrokken. Een bewoonster meldde aan persbureau Reuters dat ook zij vertrekt omdat ,,niemand weet wanneer deze gekte voorbij zal zijn''.

Het is voor het eerst dat in de vier miljoen inwoners tellende mijnbouwstad geweld is uitgebroken. Jos vormt een uitzondering op omringende provincies, waar vorig jaar duizenden doden vielen nadat in twaalf provincies de sharia, de op de Koran gestoelde wetgeving, was ingevoerd.

Nigeria, dat 110 miljoen inwoners telt, is terughoudend met het prijsgeven van de aantallen van slachtoffers. Men hoopt zo wraakacties te voorkomen tussen de vele volkeren en religies.

Deel dit artikel