Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Straat-voetbal

Home

Matty Verkamman

Kostelijk verhaal in het laatste nummer van het maandblad Johan over voetballers in Nederland naar wie een straat is genoemd. Aan bestaande en toekomstige voetbal-straten komt vorser Stan Verhaag tot een totaal van 38. Het gaat hierbij om de steden Amsterdam (Wim Anderiesenhof, Bok de Korverweg, Abe Lenstralaan), Den Haag (Abe Lenstraweg, Beb Bakhuysweg, Harry Dénisstraat, Bertus de Harderweg), Groningen (Otto Bonsemalaan, Klaas Buistlaan, Appie Groenlaan, Tonny van Leeuwenlaan, Henk Plenterlaan, Siebold Sissinghlaan, Hans Tetznerlaan), Heerenveen (Henny Jonkmanplein), Oldenzaal (Abe Lenstrastraat), Roermond (Pierre Massystraat, Harry Schreursstraat), Rotterdam (Adri van Malestraat, Adriaan Kooningsstraat, Bas Paauwestraat, Bertus Bulstraat, Ernst Happelstraat, Jan Linssenstraat, Jan Pettersonstraat, Kees Pijlstraat, Puck van Heelstraat, Bok de Korverweg, Rinus Terlouwstraat, Cas Ruffelsestraat, Kees van Hasseltstraat, Ok Formenoystraat, Jos Colerstraat, Theo Laseromsstraat, Wim Lagendaalpad, Henk van Spaandonckstraat, Leen Ventestraat) en Zwolle (Beb Bakhuysstraat).

Helemaal compleet is de lijst overigens niet. Zo mis ik bijvoorbeeld in Venlo de Jan Klaassensstraat. De nazaten van de in 1983 overleden crack van VVV, Feijenoord en Oranje zullen die omissie niet betreuren, want de naam van de legendarische Limburger is gekoppeld aan een foeilelijk achterafstraatje. In dat straatje wonen geen mensen, maar staan alleen enkele garageboxen. Je zal als voetbalheld van weleer maar op die manier worden geprezen.

Stan Verhaag legt uit dat de Nederlandse gemeenten in hun straatnamenbeleid vrijwel altijd uitgaan van overleden mensen; de leden van het koninklijk huis even buiten beschouwing gelaten. En het tweede criterium bij de gemeenten is dat de personen naar wie een straat wordt genoemd van onbesproken gedrag moeten zijn; ook in dit geval geldt blijkbaar dat de leden van het koninklijk huis buiten beschouwing worden gelaten. (In Nederland zijn ruim vierhonderd straten naar Prins Bernhard genoemd). Van onbesproken gedrag zijn -het is een ruim begrip in voetballand. Theo Laseroms heeft zijn straat, terwijl veel van zijn voormalige tegenstanders dankzij Theo de Tank rotte knieën en gekraakte enkels hebben. Ok Formenoy liet zich bij zijn overstapje van Feijenoord naar Sparta hoogstwaarschijnlijk betalen; een grote zonde voor een amateur in de jaren twintig. De zaak-Formenoy kwam zelfs voor de rechter. Beb Bakhuys had in zijn tijd eveneens maling aan de amateursbepalingen. Bertus de Harder werd zelfs voor enkele jaren geschorst omdat hij zich bij een wedstrijd om het kampioenschap van Nederland inliet met een bijzonder stinkend zaakje. En Tonny van Leeuwen was ooit zo kwaad op MVV-midvoor Nico Mares dat hij hem een gebroken kaak sloeg.

Maar mooi is het natuurlijk wel, deze nieuwe vorm van straat-voetbal. Al vraag ik me af waar 'm de grootheid van GVAV er Piet Buist in zit. En in het rijtje elitevoetballers van Be Quick Groningen vallen nu totaal onbekende namen op als Appie Groen en Siebold Sissingh, maar waarom mis ik in Groningen de wondermidvoor Jaap Bulder (59 goals in 14 competitiewedstrijden in het seizoen 1919-'20) en de fantastische spil Evert van Linge? De laatste was behalve topvoetballer ook nog een eminent architect. Waarom zijn Be Quick-maatje en Oranje-international Rieks de Haas niet kan bogen op een straatnaam, begrijp ik weer wel. De Haas was een prominente NSB'er; door zijn toedoen werd de verzetsman Johan Helmig vermoord.

Overigens: ver weg van Nederland is nog een straatnaam naar een Nederlandse international genoemd. Op Curaçao ligt vlakbij het vliegveld Hato de Jan Noorduijnweg. Jan speelde voor de Eerste Wereldoorlog in Oranje. Na zijn voetbaltijd klom hij op Curaçao op tot president van Shell, vandaar.

Deel dit artikel