Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Stoffenimperium van ex-arbiter Horn failliet

Home

WALTER DEVENIJNS

AMSTERDAM - Leo Horn, de legendarische scheidsrechter uit de jaren zestig, heeft zijn eigen stoffen-imperium failliet verklaard. Dat heeft een woordvoerder van Curator J. Rottinghuis vrijdag desgevraagd bevestigd. Slechts enkele winkels zijn buiten het faillissement gehouden.

Leo Horn, na de oorlog begonnen met de textielhandel en de scheidsrechterij, is binnen de voetbalwereld een legende. De Amsterdammer floot veel internationale duels. Hij nam geen blad voor de mond. De KNVB, UEFA en FIFA waren geen seconde veilig voor zijn opmerkingen. Na zijn afscheid als scheidsrechter bouwde Horn zijn winkelketen uit.

Het stoffen-imperium met hoofdvestiging in Weesp is bezweken onder de hoge schuldenlast. De stoffenzaak was de schuldeisers 7,4 miljoen schuldig. Zo'n 91 werknemers worden ontslagen. Sommige personeelsleden handelen de lopende zaken af. De curator is nu op zoek naar overnamekandidaten, maar de marktomstandigheden zijn niet al te best. “Wie koopt er nu nog stoffen om er kleding van te maken”, aldus de zegsman.

Leo Horn-Jersey Mode bezat naast de groothandelsvestiging in Weesp verkooppunten in Amersfoort, Castricum, Enkhuizen, Leiden, Dordrecht, Rotterdam, Den Haag, Delft, Rijswijk, Heiloo, Almere, Rotterdam, Apeldoorn en Den Helder.

In 1992 keek de onderneming tegen een negatief resultaat voor belasting aan van 1,36 miljoen en een negatief eigen vermogen. De oudscheidsrechter heeft het financieel al eens eerder moeilijk gehad. Tijdens zijn afscheid als arbiter, bleek dat zijn zaakwaarnemers zeer slecht voor de stoffenwinkels hadden gezorgd. Alleen door de verkoop van zijn villa in Bentveld kon hij zijn textielfirma van de ondergang redden. “Ik wist niet dat mensen mijn zaken slecht hadden beheerd. De miljonair Horn was zo arm als job”, zei hij in 1986 tijdens zijn zeventigste verjaardag tegen een verslaggever van het dagblad De Stem.

Deel dit artikel