Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Stoelendans van bazen

Home

Marjan Agerbeek

Dat er door de fusie van het Algemeen Dagblad met zeven regionale kranten koppen zouden gaan rollen in de diverse hoofdredacties, lag voor de hand. Om een nieuwe krant op te zadelen met een hoofdredactie van acht voormalige hoofdredacteuren lijkt geen goed idee. Het zou bovendien in strijd zijn met een van de bedoelingen van de fusie: bezuinigen op personeelskosten.

Maar de koppen rollen wel snel. Al twee hoofdredacteuren hebben de eer aan zichzelf gehouden en aangekondigd te zullen vertrekken. Vorige week maakte Peter ter Horst (46) van de Haagsche Courant bekend 'niet dezelfde passie en energie' te kunnen opbrengen voor de nieuwe krant. Hij blijft tot de nieuwe krant ergens dit najaar een feit is en zijn opvolger is ingewerkt.

Gisteren liet Leo Pronk (58) van het Rotterdams Dagblad weten te zullen vertrekken zodra de fusiekrant is geboren. Hij vindt zichzelf te oud om de overstap te maken.

Het vertrek van dit tweetal komt niet uit de lucht vallen. Het bedrijf dat straks de nieuwe krant gaat uitgeven, een joint venture van PCM Uitgevers en Wegener, is druk bezig de top vorm te geven met oude hoofdredacteuren en directeuren als bouwstenen.

Arjeh Kalmann (54), hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad, wordt adjunct-hoofdredacteur, samen met Bart van Ootmerssum (nu adjunct Utrechts Nieuwsblad) en Bart Verkade (nu adjunct Rotterdams Dagblad. Adjunct-hoofdredacteur Dick van der Meer van de Haagsche Courant wordt plaatsvervangend hoofdredacteur. Adjunct Raymond Salomon van het AD mag zich voortaan managing editor noemen.

Jan Bonjer (46), nog maar een jaar hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, krijgt de hoofdprijs en wordt hoofdredacteur. De AD'er heeft bij diverse dagbladen gewerkt, zowel landelijke als regionale kranten. In 1998 werd hij hoofdredacteur van de Drentse Courant, en was nauw betrokken bij het fusieproces van deze krant met het Groninger Dagblad.

In 2002 werd hij hoofdredacteur van het nieuw gevormde Het Dagblad van het Noorden. ,,Eindelijk een krant maken die op de toppen van de journalistieke professionaliteit de lezersgerichtheid op alle pagina's tot zijn recht laat komen'', zei hij zelf over die functie.

De redactie, redacteuren van de bij elkaar geveegde fusiekranten, waren tevreden over Bonjer. Een maand na de fusie in april 2002 meldde het ANP: ,,De redactieraden van beide kranten vinden dat het samenvoegen van de twee redacties beter is verlopen dan ze hadden verwacht. De andere krant was natuurlijk jarenlang de vijand. In de praktijk blijken de cultuurverschillen mee te vallen'', zegt A. van Wijngaarden van de oude redactieraad van het Groninger Dagblad. Wijngaarden denkt dat de fusie door de goede begeleiding soepeler is verlopen dan andere recente krantenfusies. ,,Het was al vroeg duidelijk wie welke functie kreeg. Dat geeft rust.''

Gezien dit succes is het waarschijnlijk dat PCM Bonjer eind 2003 niet alleen uit Groningen weghaalde om het krimpende Algemeen Dagblad te redden, maar ook om een nieuwe fusiekrant te gaan leiden. Op dat moment bestonden de plannen echter nog alleen uit samenvoeging van de PCM kranten Algemeen Dagblad, Rotterdams Dagblad en de Dordtenaer. Nu komen daar nog vijf titels bij, de meeste van uitgeverij Wegener: Rijn en Gouwe, Haagsche Courant, Goudse Courant, Utrechts Nieuwsblad en de Amersfoortse Courant. Goed voor een totale oplage van 630000 kranten, na de Telegraaf de grootste van het land.

Kan Bonjer daar blij mee zijn? Hij heeft in ieder geval de komende jaren wat te doen. Gisteren verschenen de nieuwste oplagecijfers van telinstituut HOI. Gemiddeld moesten de kranten vorig jaar 3,3 procent van hun oplage inleveren. De fusiekranten van Bonjer verloren echter 4,2 procent, De Telegraaf slechts twee procent.

Deel dit artikel