Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sticker moet consument wijzen op plastic in scrub en tandpasta

Home

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Producten waar zeer kleine stukjes plastic in zitten, zoals scrub, oogschaduw, tandpasta en shampoo, moeten voortaan worden voorzien van een sticker. Kamerleden van PvdA en CDA willen consumenten op die manier duidelijker laten zien dat deze stoffen in hun aankopen zitten.

PvdA-Tweede Kamerlid Manon Fokke zal volgende week samen met CDA-collega Agnes Mulder aan staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) vragen om de stickers in te voeren. Ze verwachten dat ook andere partijen dit plan zien zitten.

De zogeheten microplastics worden veel door de cosmetische industrie gebruikt. De minieme bolletjes plastic zouden vorm, kleur en houdbaarheid van het product verbeteren, bovendien hebben ze een schurend effect. Stichting De Noordzee en de Plastic Soup Foundation voeren al tijden actie om fabrikanten over te halen de bolletjes in de ban te doen.

De kleine stukjes plastic komen uiteindelijk in zee terecht. Niet alleen plankton en schelpdieren krijgen de zogenoemde micro beads binnen, ook vissen zijn het slachtoffer. Giftige stoffen hechten zich gemakkelijk aan plastic en komen zo in het lichaam van de dieren terecht. En via vis belandt het plastic uiteindelijk ook op het bord van mensen.

Door stromingen in zee komt veel plastic bovendien bij elkaar. In enkele gebieden zijn metersdikke lagen plastic aangetroffen, vandaar de naam 'plastic soep'.

"Het probleem van microplastics is heel groot", stelt Fokke. "Maar consumenten weten er nog te weinig van. Een sticker kan dus helpen." Daarnaast kan het producenten een zetje in de rug geven om de microplastics uit te bannen, denkt Mulder. "Bedrijven willen liever niet zo'n sticker op de fles, dus kan het hen verleiden om de microplastics niet meer te gebruiken."

Een aantal bedrijven, waaronder Etos, Hema en Rituals, hebben toegezegd om microplastics te gaan vervangen door natuurlijke ingrediënten. Ook Unilever Nederland heeft beloofd ze vanaf juli niet meer te gebruiken in zijn producten. Wereldwijd moet het gebruik in 2015 verleden tijd zijn.

Kamerlid Remco Dijkstra van de VVD hoopt dat andere bedrijven volgen, zodat een verbod niet nodig zal zijn. "Het is pure winst als bedrijven dit zelf oppakken", stelt hij. Eerder sprak de Tweede Kamer met staatssecretaris Mansveld af dat zij met de bedrijven in gesprek gaat om te proberen hen van microplastics af te brengen.

Deel dit artikel