Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Stichting vindt intacte joodse werkbarak

Home

© ANP

De stichting Joodse Werkkampen heeft een originele, in goede staat verkerende barak in bezit gekregen die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter werd gebruikt als onderkomen in een Joods werkkamp.

De barak wordt komend weekeinde gedemonteerd om later te worden herbouwd op een terrein in Drenthe waar een museum over Joodse werkkampen moet komen.

Dat meldde de stichting vandaag. De barak stond oorspronkelijk in Fochtelo (op de grens van Friesland en Drenthe) en werd na de oorlog, zoals veel van zulke barakken, verkocht.

Vooral boeren gebruikten ze voor opslag van materiaal of als kippen- of varkenshok. De barak die nu is gevonden stond in het Friese Ureterp.

Werkbarakken
De stichting probeert al jaren de nog bestaande werkbarakken in kaart te brengen. Vaak zijn ze nauwelijks meer te herkennen of kapot. 'We willen ze voor de eeuwigheid proberen te bewaren', zegt secretaris Jan Schonewille van de stichting.

Het exemplaar dat de stichting nu in bezit heeft gekregen, stond sinds de jaren '60 op het erf van een boerderij in het Friese Ureterp. Daar deed het dienst als kippenhok. 'De barak heeft ruim 70 jaar wind en regen doorstaan en oogt nog behoorlijk goed.'

In het noorden en oosten van Nederland werden tijdens de crisis in de jaren '30 veel werkkampen ingericht. Vanaf 1942 bracht de Duitse bezetter er Joodse mannen onder die, voordat ze werden gedeporteerd, verplicht te werk werden gesteld. Na de oorlog werden ze ook gebruikt om NSB' ers op te sluiten en in de jaren '50 om de KNIL-militairen op te vangen. De barak in Ureterp heeft nog sporen van Molukse bewoning, met in het hout gekraste teksten, aldus Schonewille.

De stichting Joodse Werkkampen heeft plannen om op het voormalige munitiecomplex van Defensie in Nieuw Balinge een museum over de werkkampen in de oorlog in te richten. Het munitiecomplex van 19 hectare groot kwam enkele jaren geleden vrij. De stichting diende een plan in en het idee voor een museum werd uit 50 inzendingen gekozen. In de oorlogsjaren lagen er rond het voormalige munitiecomplex zeven Joodse werkkampen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie