Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sterretjes zijn bepaald geen 'koud vuur'

Home

redactie binnenland

Als mogelijke oorzaak van de brand in café De Hemel in Volendam wordt een brandende bos sterretjes genoemd. Een bezoeker zou hiermee voor een kleine explosie hebben gezorgd, waardoor de kerstversiering aan het plafond vlam vatte.

Sterretjes staan over het algemeen bekend als ongevaarlijk kindervuurwerk en worden 'koud vuur' genoemd. Peuters die te jong zijn om vuurwerk af te steken, mogen van hun ouders vaak wel met brandende sterretjes zwaaien.

Maar volgens een medewerker van vuurwerkimporteur Broekhoff in Dronten wordt een sterretje tijdens het branden gloeiend heet.

,,Het brandpunt van een sterretje is rond de 1100 graden, de temperatuur van smeltend metaal.'' Bepaald geen 'koud vuur' dus.

Een sterretje bestaat uit een ijzerdraadje met daarop een luciferachtige substantie van lijm en metaalpoeder. De lengte van het stokje verschilt van de zestien tot zeventig centimeter.

Sterretjes vallen in de categorie fop- en schertsvuurwerk, waarvoor minder strenge regels gelden. Ze zijn bijvoorbeeld het hele jaar te koop en mogen overal en altijd worden afgestoken, ook binnenshuis.

Dit laatste staat overigens nergens letterlijk in de wet. Volgens het vuurwerkbesluit moet de vuurwerkfabrikant op de verpakking zetten hoe het vuurwerk op een veilige manier kan worden afgestoken.

H. Kapel van de Federatie Vuurwerkhandel Nederland ziet geen gevaar in het binnenshuis branden van sterretjes, mits er genoeg ruimte is en het boven een stenen vloer gebeurt.

Deel dit artikel