Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Steniging na overspel alleen voor vrouwen

Home

redactie buitenland

,,God is groot'', juichten tientallen mensen, vooral mannen, terwijl Amina Lawal in tranen uitbarstte. Ze hadden net gehoord hoe een rechter het vonnis -dood door steniging- uitsprak.

De dertigjarige vrouw was in hoger beroep gegaan, maar is nu ook door het islamitisch hooggerechtshof in Katsina (Nigeria) veroordeeld wegens het hebben van seksueel contact buiten het huwelijk.

Ook als iemand niet getrouwd is betekent dit volgens de islamitische wet, de sjaria, overspel. En daarop staat de doodstraf door steniging, voor de vrouw en officieel ook voor de man.

Amina Lawal beviel in december, ruim negen maanden na haar scheiding. Volgens Lawal is zij verleid door haar toenmalige vriend, die beloofde met haar te trouwen. Nadat de man met de hand op de Koran gezworen had de vrouw niet zwanger te hebben gemaakt, werd hij 'wegens gebrek aan bewijs' vrijgesteld van vervolging. Lawals doodvonnis wordt pas voltrokken als haar dochtertje Wasila, nu acht maanden oud, geen borstvoeding meer nodig heeft.

De Europese Commissie zal contact opnemen met de regering om te voorkomen dat Lawal de doodstraf krijgt. Human Rights Watch noemde de straf barbaars. Haar advocaat wil naar het federaal gerechtshof stappen. De kans dat dit hof de vrouw vrijspreekt is groter omdat de Nigeriaanse regering niet achter de strenge sjaria-vonnissen staat.

In maart verklaarde president Obasanjo de sjaria in strijd met de grondwet, maar hij ondernam weinig om zijn standpunt kracht bij te zetten. Voor zijn herverkiezing begin volgend jaar is Obasanjo afhankelijk van de steun van het noorden, waar veel moslims wonen. Na het einde van de militaire dictatuur in 1999 voerden twaalf noordelijke provincies het islamitisch recht in.

Nog twee vrouwen zijn aangeklaagd voor overspel. Lawals advocaat Ibrahim is bang dat de uitspraak tegen Lawal ook voor hen gevolgen zal hebben. Eerder dit jaar won een andere vrouw wel haar hoger beroep, maar alleen omdat er vormfouten waren gemaakt. Ook zij zou gestenigd worden. In alle vier de gevallen betreft het arme, niet opgeleide alleenstaande moeders uit plattelandsdorpjes. De mannen gaan vrijuit.

Deel dit artikel