Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Stelling: Erotische verhalen in jongerenbladen zijn de beste seksuele voorlichting

Home

Naima Galli

De positie van kinderen verbeteren is het doel van drie debatten in de Amsterdamse sociëteit Felix Meritis. Wat hebben de jongeren aan de media als het om seks gaat? Niets, vindt Naima Galli. Ze bieden slechts een karikatuur van alles moet kunnen. Met de nadruk op moet.

Ik kijk er inmiddels niet meer naar om, tijdschriften als Fancy en Breakout, en al die andere jongerenbladen. Vroeger was dat wel anders. Met name de erotische verhalen en de rubriek 'seksuele problemen' waren mijn favorieten. Blijkbaar zijn er nog steeds veel jongeren met die voorkeur, want er wordt steeds meer seks in jongerentijdschriften gestopt.

Die erotische verhalen zijn eigenlijk een verlengde van een tendens in de media: wat je ook doet, doe er seks bij. Succes verzekerd. Je kan geen tv kijken of muziek luisteren of het gaat over seks. Videoclips van The Box of TMF zijn steeds meer seksueel getint om op te vallen tussen al die andere clips met schaars geklede dames en heren, sommige zijn intussen bijna gepromoveerd tot heuse pornovideo's.

Maar waarom is seks het toveringrediënt voor de entertainment-industrie? Je ziet eigenlijk niks nieuws en de verhalen zijn nogal eenzijdig. Het zit 'm in het gluurdersinstinct waarop de bladen inspelen. Het publiek maken van intimiteit en seks is het meest intieme wat ze kunnen bieden. Jongeren hebben dit gluurdersinstinct extra ontwikkeld omdat zij nog geen of weinig ervaring hebben om te kunnen relativeren.

Over de overdaad aan seks in jongerenmagazines kan je verschillend denken. Aan de ene kant geven deze tijdschriften misschien een alternatieve vorm van seksuele voorlichting. Maar aan de andere kant kan je je afvragen of jongeren niet te jong zijn om zo veel met seks bezig te zijn. Ik denk dat seksuele voorlichting zeker nodig is, maar dat wat in jongerentijdschriften staat, valt daar niet onder.

De rubrieken voor seksuele vragen zijn een goed alternatief voor jongeren die bepaalde gênante vragen niet in een volle klas durven stellen en ook niet het gevoel hebben dat ze bij hun ouders of vrienden terechtkunnen. Maar het doel van deze tijdschriften is jongeren vermaken en niet informeren, daarom zullen alleen de meest overdreven, de meest gênante en de meest belachelijke vragen daadwerkelijk geprint worden. Deze rubriek wordt door de meeste jongeren dan ook niet zo serieus genomen. Ze worden meestal in groepen voorgelezen om gezamenlijk te kunnen giechelen.

Maar wat ik toch vooral schadelijk vind is het beeld dat wordt gegeven van seks in deze bladen. Men gaat ervan uit dat alles kan en alles mag. Tegenwoordig wordt daarom weleens gedacht dat alles moet. Steeds meer jongens en meisjes beginnen aan seks niet omdat ze verliefd zijn en omdat ze er aan toe zijn, zelfs niet omdat ze zich tot die persoon aangetrokken voelen, maar om ' het' in godsnaam maar een keer gedaan te hebben. De sociale druk dwong je vroeger om je als een non te gedragen, nu maakt het een slet van je. Er wordt weleens vergeten dat je soms ook te jong kan zijn om een seksueel leven te hebben, omdat je gewoon nog niet rijp genoeg bent om die verantwoordelijkheid aan te kunnen. Iedereen heeft het zo druk met seks dat er niet wordt gesproken over alles wat eraan voorafgaat, zoals een relatie. Ben ik de enige die vindt dat seks gepaard gaat met emoties?

Vooral voor jongeren die hun eerste seksuele ervaring opdoen is het volgens mij belangrijk om het goed te doen, later kan je altijd nog experimenteren. Maar ik vind dat ook experimenteren gepaard moet gaan met zelfrespect. Het verschil tussen een vrije vrouw en een slet is niet met hoeveel mannen zij naar bed gaat, maar of zij zo weinig waarde aan zichzelf hecht dat zij zich als een slet laat behandelen. De seksuele revolutie vond alweer een tijdje geleden plaats, maar het verwachte evenwicht is uitgebleven.

Jongeren worden via jongerentijdschriften veel blootgesteld aan een karikatuur van seks. Als die bladen het dan toch over seks moeten hebben, laat ze dan niet alleen over sensatieseks schrijven. Gezien het publiek van deze tijdschriften zouden ze beter een indirecte seksuele voorlichting kunnen verschaffen door niet alleen over seks te praten maar ook over de emoties eromheen en het verschil tussen liefde en lust.

Deel dit artikel