Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Steek jezelf maar in brand, zei de politie

Home

Monique van Hoogstraten

Hala Shana, thuis in Khan Younis. Haar zoon, Ramez Shana, probeerde zelfmoord te plegen. © Edmee van Rijn
Reportage

Het aantal zelfmoorden in de Gazastrook neemt toe: uit frustratie en wanhoop, en als protest tegen Hamas.

Hij had zijn vader beloofd dat hij die dag geld zou verdienen. Hij hoopte op een paar ritjes in de 33 jaar oude Mercedes van de familie. Hun enige echte bezit. Een half uur nadat hij thuis wegging, overgoot hij zich met benzine. Met zijn aansteker stak hij zichzelf in brand. Ramez Shana (24) is één van de vele jonge inwoners van Gaza die zelfmoord probeerde te plegen.

In het Sheba Ziekenhuis in Israël ligt hij achter glas, van top tot teen ingezwachteld, in leven gehouden door een wirwar van slangetjes. Zijn vader mompelt met verstikte stem: "Bijna vier maanden was hij verloofd." Hisham Shana zelf slaapt op de grond in de gang, krijgt eten van andere ziekenhuisbezoekers en belt met thuis als hij krediet op zijn oude mobieltje heeft. Een kop koffie in het ziekenhuis kost evenveel als zijn zoon Ramez per dag verdiende: 20 shekel (bijna 5 euro). Inkomen voor zeven gezinsleden.

Een politiek protest
Thuis, in hun spaarzaam gemeubileerde huis in Khan Younis, strijden pijn en boosheid om voorrang. Zijn moeder Hala vertelt dat de politie de auto al een paar keer in beslag nam. Want Ramez had geen vergunning als taxichauffeur en geen geld voor de verzekering. Hij kon de auto dan ophalen in ruil voor 50 of 100 shekel. "Ook die maandag wilden ze de auto afpakken. Ramez pakte benzine en dreigde zichzelf in brand te steken. 'Ga je gang', zei de politie." Ze buigt haar hoofd om de tranen te verbergen.

Tekst loopt door onder foto.

Lees verder na de advertentie
Een kop koffie in het ziekenhuis kost evenveel als zijn zoon Ramez per dag verdiende. Inkomen voor zeven gezinsleden

Said Lulu: in hongerstaking. © Edmee van Rijn

Haar zoon Osama: "Als je van Hamas bent, krijg je je auto met één telefoontje terug. Als je geen connecties hebt, ben je zuur." Na de zelfmoordpoging kwamen ze langs, de lui van Hamas. Om te vertellen dat ze hun mond erover moesten houden. Osama: "Ze dreigden de ouderen als eersten te arresteren. En ze zeiden: 'Besef wel dat hij naar het ziekenhuis in Israël kon omdat wij dat toestaan. We hebben de macht dat te verhinderen'. Hun scheldwoorden wil ik niet herhalen." Niemand in deze kale woonkamer laat er een misverstand over bestaan. Natuurlijk was de zelfverbranding een politiek protest.

"Zelfmoord is op zich niets nieuws bij depressie. Maar er is nu iets anders aan de hand", zegt psychologe Bahia al Gara in Gaza-Stad. "Mensen die niet depressief van aard zijn maken een einde aan hun leven. Uit frustratie, verlies aan hoop." Ze schat dat er in Gaza vijftien tot dertig zelfmoordpogingen per maand zijn. Officiële cijfers zijn er niet, omdat zelfmoord taboe is. En omdat Hamas er geen ruchtbaarheid aan geeft.

Een dictatuur
Elke vorm van politiek protest wordt door Hamas in de kiem gesmoord. Op het centrale plein van Gaza-Stad zitten drie jongens onder een Palestijnse vlag en een handgeschreven poster. Ze zijn in hongerstaking. Said Lulu het langst, nu al bijna twintig dagen. "We eisen een eerlijke kans op werk voor afgestudeerden", zegt hij. Geen van de drie kan werk vinden, ondanks mooie diploma's. Die zijn niets waard. "We eisen een leven. Het recht om onze mening te uiten." zegt hij. Zo simpel als dat klinkt, is het in Gaza niet.

Besef wel dat hij naar het ziekenhuis in Israël kon omdat wij dat toestaan

Gisternacht werden ze opgepakt. Ze moesten verklaren dat ze niet terug zouden gaan naar het plein. Vandaag zitten ze er weer. Tientallen jonge mannen komen hen steun betuigen. Maar een dag later is het plein weer leeg. Said vertelt over de telefoon dat hij is ondergedoken. De anderen zitten in de cel.

"Natuurlijk is er hier een dictatuur", zei Said een dag eerder. Maar toen er iemand langs liep, zei hij snel: "Sorry, wil je even weggaan? We praten hier over prive-zaken."

Bij de familie Shana in Khan Younis neemt niemand na een tijdje praten nog een blad voor de mond. Ze hopen dat er een einde komt aan de regering van Hamas, die alleen maar onderling het geld verdeelt. "Als je iemand het laatste afneemt waarmee hij voor zichzelf en zijn familie kan zorgen - de oude auto - dan breng je iemand tot zoiets."

Deel dit artikel

Een kop koffie in het ziekenhuis kost evenveel als zijn zoon Ramez per dag verdiende. Inkomen voor zeven gezinsleden

Besef wel dat hij naar het ziekenhuis in Israël kon omdat wij dat toestaan