Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Steeds vond vader Marchal een woord

Home

Van onze correspondent BRUSSEL - An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19) verdwenen ruim een jaar geleden aan de Belgische kust, na een show van de Nederlandse hypnotiseur Rostelli bezocht te hebben.

De tienermeisjes uit het Vlaamse Hasselt vielen tijdens hun vakantie op 22 augustus 1995 in handen van Marc Dutroux en een handlanger. Dutroux, de vorige maand aangehouden hoofdverdachte in de omvangrijke Belgische zeden-en ontvoeringzaak die in de hele wereld geschokte reacties opriep, liet zijn ondervragers gissen naar het lot van de twee ontvoerde meisje.

De belangrijkste speurder, procureur des konings Michel Bourlet, sloot niet uit dat de meisjes alsnog levend teruggevonden zouden kunnen worden. Ook de ouders van An en Eefje gaven de afgelopen weken de hoop niet op. Dag in, dag uit stond met name vader Marchal de internationale pers te woord. Zelfs gisteren, nadat de lichamen van de twee meisjes geïdentificeerd waren, vond hij nog enkele woorden ten overstaan van de massaal toegestroomde pers.

Vader Marchal heeft de media steeds gezien als bondgenoot in zijn pogingen de aandacht van de autoriteiten te krijgen. In België liggen politie en justitie momenteel zwaar onder vuur. De in 1989 veroordeelde kinderverkrachter Dutroux kwam in 1992, dankzij de toenmalige minister van justitie, vervroegd vrij uit de gevangenis, waarna hij zich weer kon vergrijpen aan minderjarigen. Dit ondanks aanwijzingen dat hij zich voorbereidde op ontvoeringen, door kelders in te richten waarin hij zijn slachtoffers kon opsluiten.

Zo'n tien dagen geleden liet Dutroux zijn ondervragers slechts weten dat er 'iets' te vinden zou zijn in Jumet, een onooglijk plaatsje bij Charleroi. Daarop volgden opgravingen, die eind vorige week wegens de slechte weersomstandigheden tijdelijk moesten worden stilgelegd.

Gisterochtend werden alsnog de overblijfselen van An en Eefje gevonden. Eerder al vond de politie elders in Wallonië op aanwijzing van Dutroux twee kinderlijkjes, die van Julie en Melissa, beiden acht jaar oud toen ze vorig jaar verdwenen. Twee andere ontvoerde meisjes, Sabine en Laetitia, werden levend aangetroffen in een zoveelste woning van Dutroux.

Na de verdwijning van An en Eefje verspreidde een particuliere organisatie vorig jaar duizenden affiches. In heel België, maar ook in landen als Nederland en Groot-Brittannië, verschenen de portretten van de meisjes op winkeletalages, bomen en lantaarnpalen. Enkele weken na de verdwijning werd aan de Belgische kust door de politie een zoekactie op touw gezet, die echter niets opleverde. Speurders reisden naar Spanje, maar vonden ook daar geen spoor. Dutroux heeft tegen zijn ondervragers gezegd dat hij de meisjes op verschillende plaatsen in de regio Charleroi heeft vastgehouden.

In verband met de zaak-Dutroux zijn de afgelopen weken tien arrestaties verricht. Die houden niet allemaal verband met de zeden- en ontvoeringszaak. Dutroux hield zich ook bezig met illegale autohandel. Hij zou daarbij onder meer steun hebben gekregen van een hoofdinspecteur van de gerechtelijke politie. Diens aanhouding voedde de speculaties dat Dutroux 'bescherming van hogerhand' heeft gekregen.

- Zie ook pagina 11.

Deel dit artikel