Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Steeds meer jihadreizen vanuit Nederland

Home

Redactie

Talibanstrijders in het westen van Kabul. © AFP

Er is vorig jaar vanuit Nederland meer gereisd naar strijdgebieden om deel te nemen aan de jihad dan in eerdere jaren. Nederlandse jihadisten slaagden er bovendien vaker in aansluiting te vinden met belangrijke personen van internationale netwerken.

Dit meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) donderdag in zijn jaarverslag over 2011.

De afgelopen jaren zijn er enkele tientallen personen naar strijdgebieden gegaan om met jihadistische activiteiten mee te doen. Er zijn onder meer jihadreizen gemaakt door mensen die tegen westerse militairen in Afghanistan wilden vechten.

In samenwerking met het Openbaar Ministerie, de Nationale Recherche en de Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft de AIVD vorig jaar een aantal pogingen van vermoedelijke jihadisten om Nederland uit te reizen verstoord.

Jihadisten die terugkomen naar Nederland kunnen hier aanslagen plegen of anderen daarbij helpen, aldus de AIVD. Vorig jaar zijn in andere Europese landen diverse figuren aangehouden die in Afghanistan en/of Pakistan waren getraind en die in Europa aanslagen voorbereidden.

Door de open grenzen in Europa kunnen ook jihadisten zich makkelijker over het continent bewegen. Soms zijn arrestaties in het buitenland reden om ook in Nederland onderzoek te doen.

Deel dit artikel