Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Status van bruggenbouwer kon Postma niet waarmaken

Home

van onze verslaggever

LEIDEN - Met de benoeming van Jan Klaas Tjipke Postma tot burgemeester, begin 1999, leek een vurige wens van de gemeente Leiden in vervulling gegaan. De nuchtere sociaal-democraat met uitstekende contacten in politiek Den Haag zou de herinnering aan de flamboyante liberaal Cees Goekoop snel doen vervagen. Dinsdag kondigde Postma echter zijn vervroegde afscheid aan.

Wat is er misgegaan met de geboren Groninger op het Leidse pluche? Drie jaar geleden werd hij nog unaniem voorgedragen door de vertrouwenscommissie. De Leidse politici wilden na een halve eeuw liberale eerste burgers wel eens wat anders. Postma geldt als de tegenhanger van zijn voorganger: een rustige man, gedegen werker, bedaard, beschouwend type dat niet snel emoties vertoont. Geen feestnummer, maar iemand die zijn sporen in het ambtelijke milieu ruimschoots verdiend had. Bij het ministerie van financiën schopte hij het tot secretaris-generaal.

Dat een topambtenaar niet automatisch een goede burgemeester is, bleek al snel na zijn aantreden. Als hij voorzitter is ontsporen discussies in de gemeenteraad regelmatig. Hij blijkt evenmin een geboren spreker. Zijn speeches zijn vooral saai en langdradig. Postma ontpopt zich als een grijze muis, niet als de daadkrachtig bestuurder voor wie men hem hield. De status van bruggenbouwer kan hij geenszins waarmaken.

Het zit de burgemeester van Leiden ook niet mee. Binnen vijf maanden na zijn aantreden wordt hij tijdens een vakantie in Frankrijk getroffen door een hartinfarct. Pas vijf maanden nadien is hij weer in staat om te werken. Inmiddels is dan al een wethouder vertrokken en heeft de gemeentesecretaris zijn vertrek aangekondigd. In de afgelopen raadsperiode verdwenen liefst vijftien (van de 39) raadsleden en vijf wethouders voortijdig.

De kritiek op de burgemeester is vernietigend, als hij de raad april dit jaar vraagt om een tussentijdse beoordeling, ter voorbereiding op een evaluatiegesprek met de commissaris der koningin, Jan Franssen. Postma is geen goede ambassadeur van de stad, heet het. Ook leidt hij raadsvergaderingen slecht, heeft hij geen lol in zijn werk en behartigt hij de Leidse belangen in regio- en politieverband onvoldoende. De druppel die de emmer voor Postma doet overlopen, is het uitlekken van deze vertrouwelijke informatie naar de media.

Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond laat de 59-jarige Postma weten er geen zin meer in te hebben. ,,Alles op een rij zettend: het geheel van gesprekken, reacties, informatielekken heeft voor mij als einduitkomst dat het mij niet mogelijk lijkt nog langer te functioneren als burgemeester van Leiden en dat ik afstand zal doen van de verantwoordelijkheden die aan de functie verbonden zijn''.

De Leidse raad betreurt het vertrek van zijn burgemeester, maar toont ook respect voor die beslissing. Na overleg met de fractievoorzitters heeft het college besloten de aftredende burgemeester vervroegd met pensioen te laten gaan. De gemeente compenseert een deel van het inkomensverlies van Postma. Morgen vindt een gesprek met de commissaris van de koningin plaats over het benoemen van een waarnemer en het openstellen van de vacature.

Tegelijkertijd met het aangekondigde afscheid van Postma is oud-kamerlid Mohammed Rabbae benoemd tot wethouder in Leiden. De GroenLinkser krijgt onder andere de portefeuille sociale zaken.

Deel dit artikel