Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Standbeeld voor Eustachius in Brazilië

Home

ANP

BELO HORIZONTE/BEEK EN DONK (ANP) - In het Braziliaanse Belo Horizonte wordt zondag een bronzen standbeeld onthuld van de in 2006 zalig verklaarde pater Eustachius van Lieshout. Het beeld is een initiatief van neef Jan van den Boomen uit Someren (Noord-Brabant), die het drie meter hoge beeld zelf bekostigde.

Dat heeft de voorzitter van de stichting Pater Eustachius, Jeroen Alting von Geusau, gezegd.

De pater werd op 3 november 1890 als Huub van Lieshout in Aarle-Rixtel geboren. Hij werkte van 1925 tot zijn dood door een insectenbeet in 1943 als missionaris in Brazilië, waar hij grote bekendheid genoot als genezer van zieken. Bij zijn zaligverklaring in 2006 in het Estádio do Mineiráo in Belo Horizonte waren ongeveer 70.000 toeschouwers aanwezig. Nog dagelijks bezoeken grote drommen mensen de plek bij de parochiekerk waar de pater begraven ligt.

In Nederland houdt de stichting Pater Eustachius jaarlijks op 30 augustus - de sterfdag van de pater - herdenkingsdiensten in de naar hem vernoemde kapel in de Michaëlkerk in Beek en Donk. In de kerk werd Eustachius in 1890 het doopsel toegediend. Zondag is er in de kapel een speciale ziekenzalving. De zalving gebeurt met een reliekhouder waarin sinds vorig jaar een vingerkootje van de rechterhand van pater Eustachius zit. ,,De hand waarmee hij zijn zegeningen uitbracht'', weet Alting von Geusau.

Deel dit artikel