Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Standbeeld kleine zeemeermin te bloot voor Facebook

Home

Jan Kruidhof

© Flickr/Ignacio Garcia

Facebook heeft een Deense politica een reprimande gegeven, omdat ze een foto van het wereldberoemde standbeeld van de kleine zeemeermin in Kopenhagen op het sociale netwerk wilde zetten. Het beeld zou te veel bloot tonen.

De BBC meldt dat de sociaaldemocrate Mette Gjerskov haar Facebook-volgers wilde wijzen op het weblog dat ze bijhoudt voor de publieke tv-zender TV2. Bij haar blog stond een foto van de meermin uit het sprookje van Hans Christian Andersen. Volgens de berisping die de politica vervolgens van Facebook kreeg, bevatte die afbeelding te veel bloot of een seksuele ondertoon. Deze regels gelden ook als het om een artistieke of educatieve afbeelding gaat, benadrukte Facebook.

"Ik had niet verwacht dat ons nationaal erfgoed over één kam wordt geschoren met kinderporno en soort gruwelen", reageerde Gjerskov.

Later liet de politica weten dat de foto van de kleine zeemeermin toch op Facebook geplaatst mocht worden. Desondanks is de foto verwijderd van haar blog, schrijft ze. "TV2 heeft de foto verwijderd, omdat ze een grote rekening kunnen krijgen vanwege copyright. Je kan kennelijk geen foto's van nationaal erfgoed tonen zonder genereuze betaling aan de erfgenamen van de kunstenaar."

Lees verder na de advertentie

Krampachtig
Facebook schiet al jaren in een kramp zodra er tepels op de site verschijnen. De achterliggende gedachte van een beeld maakte in eerste instantie weinig uit. Toen Geschiedenis24 op journalistieke wijze aandacht besteedde aan de beroemde PSP-verkiezingsposter met een blote vrouw en een koe, werd de poster door Facebook verwijderd. Moeders die borstvoeding gaven, borstkankerpatienten die hun verhaal deden, meesterwerken uit de schilderkunst: ze waren allemaal aanleiding voor een berisping, waar later schoorvoetend excuses voor werden gemaakt.

Activisten dwingen Facebook inmiddels om keuzes te maken. Onder het motto #freethenipple werd geëist dat vrouwentepels niet anders zouden worden behandeld als die van mannen. Een Duitse fotograaf plaatste een foto waarop zowel blote borsten als een racistische tekst te zien waren. Wat vond Facebook nu erger? Transgender vrouwen wiens lichamen veranderen vragen de populaire site om haar principes scherp te definiëren: 'Op welk moment heb ik volgens jullie borsten?'

In maart 2015 presenteerde Facebook een nieuwe serie regels die duidelijk zouden moeten bieden, maar dat is duidelijk nog niet voldoende.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie