Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Stadspartij Rotterdam probeert dissident bovengronds te halen

Home

Ruud van Haastrecht

Nederland zit verlegen om creatieve, tegendraadse geesten. Daarom vindt vandaag de Eerste Landelijke Dissidentendag plaats, met muziek, theater en debat – liefst met eigenzinnige standpunten natuurlijk.

ROTTERDAM – Noor Bongers, bestuurslid van de Stadspartij Rotterdam, loopt ze nog tegen het lijf op huisfeestjes of op het web. ,,De onafhankelijke denkers die ik ken, zijn uit het publieke domein gestapt. Ondergronds gegaan. Om krachten te verzamelen, denk ik. En het is ook de tijd. Iedereen moet hard geld verdienen met de recessie en die dure euro.”

Behalve de tijd is het ook een kwestie van tijdgeest, denkt dichter Manuel Kneepkens, die voor de partij in de Rotterdamse gemeenteraad zit. ,,De politieke partijen, dat is een beetje passé. Je moet nu andere dingen doen.”

De Stadspartij grijpt haar tienjarig jubileum aan tot een eerbetoon aan de onafhankelijke denker in een tijd, zegt Bongers, 'waarin veel één kant op wordt gedacht'. Vandaag biedt ze gastvrijheid aan de Eerste Landelijke Dissidentendag in Rotterdam. Tegendraadse denkers zoals Nico Haasbroek, Joep van Lieshout, Dick Pels en Elena Simons worden aan de tand gevoeld over hun poor lonesome cowboyboy of cowgirlbestaan. Er is de verkiezing van Dissident van het Jaar, muziek en theater en veel ruimte voor debat, liefst met eigenzinnige standpunten natuurlijk. Eigenlijk is een Dissidentendag een paradox, beaamt Bongers. Want een dissident gruwt van groepjes en hokjes. ,,Ze zien zichzelf niet als dissident. Ze fietsen tussen de regels door.” Toch kunnen ook standalones hun voordeel met de dag doen. Thema is namelijk hoe je als onafhankelijk denker je ideeen kunt realiseren.

Nu is het klimaat in Nederland er ook niet een waarin de onafhankelijke denker gedijt. ,,We zitten in een dip”, signaleert Kneepkens,,,durven niks. Er heerst repressieve tolerantie tegenover nieuwe ideeën.” Hij citeert de filosoof Henk Oosterling: 'Nederland lijdt aan een radicale vorm van middelmatigheid'. ,,Dat is natuurlijk zo. En dan ook nog een economische crisis.” Zelfs de jeugd, bron van vernieuwing, lijdt eraan. ,,Veel jongeren zijn ongericht. Dat is gevaarlijk, omdat het je niet uitdaagt tot werkelijk denken.”

Tien jaar is Kneepkens nu raadslid voor de Stadspartij. Zijn grootste succes was het winnen van het referendum tegen de stadsprovincie. Maar bekendheid kreeg hij vooral door de vaak hilarische, maar bij enig nadenken zinnige voorstellen. Zo bepleitte hij, bij het raadsdebat over de afschaffingvan de tippelzone in Rotterdam, voor het aanstellen van 'ervaringsdeskundige' Rob Oudkerk als extern adviseur. In de verkiezingscampagne vestigde hij de aandacht op zich met zijn pleidooi voor de 'lokzak', een door de gemeentereiniging neergezette volle vuilniszak, waarmee burgers kunnen worden betrapt die lak hebben aan het buitenzetregime voor afval. En bij het hoofddoekjesdebat stak hij de draak met de islamfobie van Leefbaar Rotterdam door te wijzen op de vele raadsleden met een kaalgeschoren hoofd: ,,Het boeddhisme rukt op!”

Het dissidentenbestaan is eenzaam, spreekt hij uit ervaring.

,,Innovatie is moeilijk. Je moet blijven geloven dat je het beter weet dan de organisatie waarin je werkt, je ouders, de school waarop je zit. Maar vergeet nooit: in dit graanveld ben ik dan misschien de enige korenwolf, maar er zijn meer graanvelden met meer korenwolven!”

Voor je het weet, zegt Kneepkens, manoeuvreer je jezelf als dissident in de outsiderpositie, word je de dorpsclown. Was Pim Fortuyn een dissident denker? Bongers en Kneepkens vallen even stil. Kneepkens: ,,Eerlijk gezegd denk ik dat Fortuyn de mening van de borreltafel vertolkte.” Bongers: ,,Hij schopte wel het systeem onderuit, in dat opzicht was hij wel een dissident.” Kneepkens weer: ,,Fortuyns revolutie was een ressentimentsrevolutie, een revolutie van de angst. Het dissidente denken doet een beroep op de kracht en de positiviteit van denken.”

Hij grijpt naar beeldspraak:

,,Als je brandnetels in de tuin hebt, kun je die bestrijden met wat je wilt, maar het steekt telkens weer de kop op. Waar je voor moet zorgen, is dat er andere, sterkere planten in de tuin zijn. Neem het openbaar vervoer. Nu reizen alleen allochtonen, vrouwen met een boodschappentas en studenten ermee. Maak het gratis door het heffen van loonbelasting! Dan gaan ook andere groepen er gebruik van maken en wordt het een stuk veiliger op de tram.”

Deel dit artikel