Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Staat vordert sloopkosten onderzeeboten op RDM

Home

(Novum) - De Nederlandse Staat verhaalt een deel van de sloopkosten van twee onderzeeboten, 1,4 miljoen euro, op RDM Holding Technology van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Dat heeft staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA) donderdag laten weten. De duikboten werden vorig jaar in Maleisië gesloopt onder Nederlands toezicht.

In mei werd begonnen met de sloop van de onderzeeboten. De sloop kostte 2,8 miljoen euro en het schroot leverde 1,4 miljoen euro op. Het verschil tussen de kosten en de opbrengst komt als het aan de Staat ligt voor rekening van RDM Technology Holding.

In een brief aan de Tweede Kamer verklaart Van der Knaap dat bij de sloop door Nederland is toegezien op de milieueisen, de beveiligingseisen, eisen ter bescherming van personeel en het verbod op kinderarbeid.

Het ministerie van Defensie verkocht de onderzeeërs in 1995 aan Van den Nieuwenhuyzen. Hij wilde de boten, de Zwaardvis en de Tijgerhaai, doorverkopen aan Maleisië. Dat land zag op het laatste moment af van de koop, waarna Van den Nieuwenhuyzen de boten stalde op een werf in Maleisië.

Van den Nieuwenhuyzen mocht de onderzeeërs van Defensie kopen onder voorwaarde dat ze in 2000 zouden worden ontmanteld als ze niet aan een betrouwbare koper werden verkocht. Toen dat niet gebeurde, zette Defensie zelf de sloop in gang.

Deel dit artikel