Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sport: geen wondermiddel tegen alle maatschappelijke kwalen

Home

Redactie

Een Cruyff Court in Johannesburg © REUTERS

Kan sport helpen om misstanden in de samenleving te laten verdwijnen? Beleidsmakers menen vaak van wel, maar de in Melbourne woonachtige Nederlandse socioloog Ramón Spaaij denkt daar anders over. Hij doet onderzoek naar de uitsluiting van minderheidsgroepen bij sportbeoefening.

Voetbalveldjes in achterstandwijken om kansarme jongeren te stimuleren, het subsidiëren van sportverenigingen om sociale cohesie te bevorderen, anti-racismecampagnes die via de voetbalvelden worden gevoerd. Sport lijkt een ideaal middel om allerlei sociale kwaden mee te bestrijden.

"Beleidsmakers zien sport als de ultieme meritocratie: als een samenleving die puur gebaseerd is op verdiensten", licht Ramón Spaaij toe. Afkomst en sociale status tellen niet mee: in de sport tellen klasseverschillen niet mee, en gaat het er puur om wie het hardst rent of het zuiverst schiet.

Althans, dat is het verhaal. Maar werkt het ook? Spaaij deed onderzoek naar de maatschappelijke effecten van sport, en publiceerde onlangs het boek 'Sport & social exclusion in global society'. In een interview met Trouw is hij zeer kritisch. "De harde uitkomsten zijn zeer mager".

Bovendien heeft de nadruk op sport als maatschappelijk wondermiddel enkele negatieve bijeffecten. Spaaij noemt een Rotterdams project met kansarme jongeren. Op zich een goed initiatief, maar verwacht er geen wonderen van: er zijn ook jongeren die het niet redden. Als de politiek zulke projecten als vervanging van echt beleid gaat zien, dan komt dat neer op het 'dumpen van de eindverantwoordelijkheid bij de burgers'.

Daarnaast leidt de succesvolle sportlobby ertoe dat sportclubs vaak subsidie monopoliseren, ten koste van andere vormen van verenigingsleven. 

Abonnees lezen vandaag in Trouw het volledige interview dat Nando Boers had met Ramón Spaaij.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel