Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Spoor je een vals kunstwerk op?

Home

kunstredactie

De computer kan in de toekomst mogelijk een rol spelen bij de opsporing van valse kunstwerken. Twee Maastrichtse hoogleraren hebben een programma ontwikkeld waarmee vervalste schilderijen kunnen worden herkend. De techniek heeft zich volgens de Universiteit Maastricht inmiddels bewezen door het ontdekken van vervalsingen van schilderijen van Herman Brood.

Met hun nieuwe computerprogramma, dat in staat is tot waarnemen en herkennen, richtten de hoogleraren informatica Jaap van den Herik en Eric Postma zich in eerste instantie op schilderijen van Vincent van Gogh. Het Van Goghmuseum stelde 120 digitale reproducties beschikbaar, die worden gebruikt om de computer te trainen op de door Van Gogh gebruikte schildertechnieken. De hoogleraren zijn nu ruim een jaar bezig met hun onderzoek. Moderne technieken uit de kennistechnologie en kunstmatige intelligentie worden ingezet om kleur, compositie en penseelvoering van schilderijen te analyseren. Deze technieken leren aan de hand van een groot aantal voorbeelden de specifieke kenmerken van een schilder te herkennen.

Op verzoek van het nieuwe wetenschapsprogamma 'Hoe?Zo!' van Teleac pasten de wetenschappers de ontwikkelde technieken ook toe op schilderijen van Herman Brood. In het vroegere atelier van de kunstenaar werden schilderijen gefografeerd waarvan de echtheid vaststaat. Het was lastiger om aan vervalsingen te komen, want wie geeft er nu toe dat hij een valse Brood heeft hangen? De onderzoekers kregen uiteindelijk toestemming om vervalsingen, die in 2001 in beslag werden genomen, te fotograferen in een voormalige Amsterdamse politiecel. Met de reproducties van dertig (echte en valse) kunstwerken gingen de onderzoekers aan de slag, waarbij ze de spraytechniek van Herman Brood als uitgangspunt kozen om de computer te trainen. Die beoordeelde 27 van de 30 schilderijen correct.

De federatie van taxateurs, makelaars en veilinghouders legt de schuld van het toenemend aantal vervalsingen vooral bij de overheid. Die schafte in 1998 het vestigingsbesluit af voor de branche, waardoor iedereen een kunstveiling kan beginnen. Daardoor ontstond wildgroei.

Deel dit artikel