Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Spontane staking bij Groningse melkfabriek

Home

Van onze correspondent GRONINGEN - De ochtendploeg van melkfabriek De Ommelanden in Groningen heeft gisterochtend spontaan het werk neergelegd. De zeventig werknemers zijn de onzekerheid, die gepaard gaat met de sluiting van de fabriek, meer dan beu.

De staking bij de in 1926 gestichte fabriek was geen protest tegen de aangekondigde sluiting. De 'Ommelanders' hebben zich daar inmiddels bij neergelegd. Wat hen steekt is de onduidelijkheid over hun toekomst. “We zijn het gejojo zat”, aldus een stakingsleider.

Moederbedrijf Friesland Dairy Foods zit al jaren met de Groningse melkfabriek in de maag. De Ommelanden is klein, doch winstgevend. Onderzoek heeft echter aangetoond dat verplaatsing van de produktie naar Leeuwarden het zuivelconcern zes miljoen gulden extra zal opleveren. Op technici, onderhoudsmedewerkers, laboranten en kantoorpersoneel kan worden bespaard. Bovendien kan 'Leeuwarden' produktiepersoneel flexibel inzetten. Is het op de koffiemelk-lijn rustig, dan is er wel een andere afdeling die extra mankracht kan gebruiken.

Volgens het zuivelconcern is er in Leeuwarden plaats voor 32 van de 73 Groningse produktiemedewerkers. Ruim veertig mensen vallen dus buiten de boot. Ze kunnen binnen of buiten het concern worden herplaatst, in loondienst komen bij een uitzendbureau of afvloeien.

De stakers wilden echter zwart op wit dat ze in Leeuwarden onder dezelfde condities kunnen blijven werken, en onder geen beding op de loonlijst van een toeleverancier of een uitzendbureau terecht komen.

Nadat de staking was uitgebroken - en de Ondernemingsraad (OR) zijn in beginsel positief advies op het reorganisatieplan had ingetrokken - gingen OR en fabrieksdirectie in overleg. De OR eiste alsnog harde garanties voor behoud van alle werkgelegenheid, daarin gesteund door de Voedingsbond FNV. Omdat de OR volgens directeur W. Kranenburg 'geen onderhandelingspartner' is, werd besloten dinsdag verder te praten met de bonden. De stakers schortten hun actie op en hervatten 's middags het werk.

Een woordvoerder van Friesland Dairy Food liet weten dat De Ommelanden nergens op hoeft te rekenen. Een werkgelegenheidsgarantie voor al het personeel zit er volgens hem niet in. “De Ommelanden valt gewoon binnen het sociaal plan dat we twee jaar geleden maakten voor de grote reorganisatie in de zuivelsector waarbij 1200 mensen betrokken waren. We gaan voor dit kleine groepje mensen geen uitzondering maken.”

Deel dit artikel