Spoedoverleg beoogde coalitie Limburg na veto CDA

home

Redactie

Jos van Rey van de VVD is in mei 2011 in de weer met zijn stembiljet tijdens de Eerste Kamerverkiezingen in Maastricht © ANP
Update

De beoogde coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA in de Limburgse Staten voeren vanavond spoedoverleg. Het CDA sprak eerder vandaag een veto uit over de kandidatuur van de Roermondse wethouder Jos van Rey als nieuwe gedeputeerde voor de VVD.

In een brief aan de VVD-fractie schrijft het CDA 'dat rondom de persoon van de heer Van Rey veel vragen hangen rondom zijn eigen integriteit'. De liberalen reageerden als door een wesp gestoken. 'Wij nemen met kracht afstand van de kwalificaties zoals die Jos van Rey in de brief van het CDA worden toegedicht.'

Van Rey heeft volgens een onderzoekscommissie als wethouder van Roermond de schijn van belangenverstrengeling op zich geladen met een lokale projectontwikkelaar.

Morgen zouden de Limburgse Staten het nieuwe coalitieprogramma bespreken. Tijdens de vergadering moesten ook de nieuwe gedeputeerden gekozen worden.

Voorzitter Erik Koppe van de VVD-fractie vindt dat het vertrouwen tussen CDA en VVD 'een knik krijgt'. Wat de VVD betreft gaat de Statenvergadering van vrijdag niet door. 'Er valt immers niets meer te bespreken', aldus Koppe. Welke consequenties het veto van het CDA voor de coalitie heeft, wilde hij niet zeggen.

Het CDA herinnert er in de brief aan de VVD aan dat uitgerekend Van Rey 'voorop heeft gelopen' met anderen de maat te nemen waar het om integriteit ging. Daarnaast is onduidelijk of Van Rey vergaderingen van Gedeputeerde Staten kan bijwonen, omdat hij ook lid van de Eerste Kamer is. Het CDA vreest dat de kwestie-Van Rey 'een goede start van het nieuwe college en daardoor de nieuwe coalitie sterk in gevaar brengt'.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie