Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Spithorst: column Halsema overduidelijk satirisch

Home

(Novum) - De column waarin GroenLinks-leider Femke Halsema wordt bedreigd, kan alleen satirisch worden opgevat, zegt auteur Rikus Spithorst, PvdA'er en woordvoerder van reizigersvereniging van Rover. "Zelfs een blind paard ziet dat het gaat om satire. Ik ben teleurgesteld dat niet iedereen dat ziet."

Vrijdag riep DriekOplopers in een column op de site fok.nl op het huis van van GroenLinks-fractievoorzitter 'buitengewoon integer' in de fik te steken. De tekst werd verwijderd en fok.nl plaatste een rectificatie en bood excuses aan. Halsema kondigde aan aangifte van bedreiging te doen. Een dag later bleek dat DriekOplopers het pseudenomien is van Rikus Spithorst.

"Ik heb voordat ik mijn column, een uit de hand gelopen hobby, schreef goed uitgezocht of het adres van Halsema op internet voor het oprapen lag. Dat bleek niet het geval, anders had ik het niet gedaan", verdedigt Spithorst de oproep die hij in de column deed.

Hij deed de oproep, omdat Halsema haar in opspraak geraakte partijgenoot Wijnand Duyvendak tot zijn ongenoegen 'buitengewoon integer' had genoemd. Duivendaks positie werd onhoudbaar na beschuldigingen over al dan niet directe betrokkenheid bij bedreigingen en brandstichting in de jaren tachtig. Hij trad af.

Spithorst liet zaterdagavond in actualiteitenrubriek Nova weten de gewraakte passage er ook op zijn persoonlijke weblog uit te hebben gehaald. Hij zei te hebben ingezien dat Halsema zich erdoor bedreigd voelde. In het tv-programma bood hij haar dan ook zijn excuses aan. Het mag duidelijk zijn dat ik nooit wilde dat iemand Femke Halsema wat aan zou doen, verklaarde hij.

De Amsterdamse PvdA maakte zaterdag bekend niet langer columns van partijlid Spithorst op de site te plaatsen. "De bedreigingen in de column aan het adres van GroenLinks politica Femke Halsema zijn van dien aard dat de PvdA Amsterdam verdere samenwerking niet wenselijk acht", schreef de partij op de site. Spithorst schreef sinds maart tweewekelijks een column voor de PvdA over mobiliteit.

Spithorst zei zaterdag in Nova zich nog altijd met de partij verbonden te voelen niet van plan te zijn om zijn lidmaatschap op te geven. Ook liet hij eerder op de dag al weten met Rover geen problemen te hebben. Nova wist zaterdag te melden dat Rover-voorzitter Michael van der Vlis de column 'dom, smakeloos en een mislukte vorm van humor' vindt. Van der Vlis zou zich beraden of Spithorst nog langer woordvoerder van van de reizigersvereniging kan blijven.

Deel dit artikel