Spies pakt weigerambtenaar niet aan en wekt woede van oppositie

home

Jurre Plantinga

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken. © ANP

Ook al eist een ruime Kamermeerderheid dat van haar, minister Liesbeth Spies (CDA, binnenlandse zaken) is niet van plan dit jaar nog een einde te maken aan het fenomeen 'weigerambtenaar'.

Spies liet gisteren aan de Tweede Kamer weten dat er volgens haar een wet nodig is om de grondrechten van gewetensbezwaarde ambtenaren in te perken. Maar aan een wetsvoorstel wil ze gezien haar demissionaire staat niet meer beginnen. In november legde het kabinet ook al een aangenomen motie over het onderwerp naast zich neer.

De minister maakte eveneens kenbaar dat ze gemeenten niet zal oproepen om te stoppen met het aannemen van trouwambtenaren die geen huwelijken willen sluiten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Hierover nam een Kamermeerderheid vlak voor het zomerreces nog een motie aan, waarbij alleen het CDA van Spies, de ChristenUnie en de SGP tegen stemden.

Oppositiepartijen hebben teleurgesteld op het besluit van de bewindsvrouw gereageerd. "Dit is geen kwestie van niet kunnen, maar van politiek weigeren", twitterde GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, die het initiatief voor de motie nam. "Ik ben boos." De PvdA wil zo snel mogelijk in debat met Spies, liet Kamerlid Ronald Plasterk aan persbureau Novum weten: "De minister moet gewoon doen wat de Kamer haar heeft opgedragen."

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie