Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Spies pakt weigerambtenaar niet aan en wekt woede van oppositie

Home

Jurre Plantinga

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken. © ANP

Ook al eist een ruime Kamermeerderheid dat van haar, minister Liesbeth Spies (CDA, binnenlandse zaken) is niet van plan dit jaar nog een einde te maken aan het fenomeen 'weigerambtenaar'.

Spies liet gisteren aan de Tweede Kamer weten dat er volgens haar een wet nodig is om de grondrechten van gewetensbezwaarde ambtenaren in te perken. Maar aan een wetsvoorstel wil ze gezien haar demissionaire staat niet meer beginnen. In november legde het kabinet ook al een aangenomen motie over het onderwerp naast zich neer.

De minister maakte eveneens kenbaar dat ze gemeenten niet zal oproepen om te stoppen met het aannemen van trouwambtenaren die geen huwelijken willen sluiten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Hierover nam een Kamermeerderheid vlak voor het zomerreces nog een motie aan, waarbij alleen het CDA van Spies, de ChristenUnie en de SGP tegen stemden.

Oppositiepartijen hebben teleurgesteld op het besluit van de bewindsvrouw gereageerd. "Dit is geen kwestie van niet kunnen, maar van politiek weigeren", twitterde GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, die het initiatief voor de motie nam. "Ik ben boos." De PvdA wil zo snel mogelijk in debat met Spies, liet Kamerlid Ronald Plasterk aan persbureau Novum weten: "De minister moet gewoon doen wat de Kamer haar heeft opgedragen."

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie