Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Spelers Go Ahead verdringen zich bij nooduitgang

Home

FRED BUDDENBERG

EINDHOVEN - “Ik hoop het niet”. Jan Michels hoeft niet lang na te denken als hem wordt gevraagd of hij ook volgend seizoen nog bij Go Ahead Eagles speelt. Maar er is een probleem, weet ook Michels. “Ik heb nog een contract voor twee jaar.”

Michels zit er verslagen bij in de catacomben van het Philips-stadion. Na de 3-1 nederlaag tegen PSV degradeert Go Ahead naar de eerste divisie en tot overmaat van ramp botst Michels hard met zijn hoofd tegen een deur. De wond boven het linkeroog, dichtgeknepen door een zwaluwstaartje, illustreert de knock-out die Go Ahead op de laatste speeldag van de eredivisie incasseert. Er is teleurstelling, maar ook berusting. Een club die uit de laatste negen wedstrijden nul punten haalt en een doelsaldo 'scoort' van 5-24, hoort natuurlijk niet thuis in de hoogste afdeling van het betaalde voetbal.

Bij iedere club die degradeert verdringen de spelers zich voor de nooduitgang. Zo ook bij Go Ahead. Keeper Moens kan kiezen uit aanbiedingen van AZ, Feyenoord en PSV, Heering vertrekt naar Willem II, Arts schermt met de interesse van Sparta en Schenning is persoonlijk rond met Willem II. Aan de vrijage tussen Mark Schenning en Willem II kleeft een interessant aspect. De middenvelder staat nog voor een jaar onder contract bij Go Ahead, dat hem alleen wil laten gaan als Willem II een miljoen gulden op tafel legt. De Tilburgse club en de speler vinden dat bedrag veel te hoog. Om zijn overgang naar Willem II af te dwingen heeft Schenning een arbitrage-zaak tegen Go Ahead aangespannen.

“Ik heb nog niets gehoord van de KNVB”, zegt Schenning, die vanwege een schorsing de wedstrijd tegen PSV aan zich voorbij moet laten gaan. De arbitrage-commissie van de KNVB neemt kennelijk alle tijd om zich goed te beraden op de affaire-Schenning. Het is een soort proefproces, dat grote gevolgen kan hebben voor langdurige contracten tussen clubs en spelers. De VVCS, de vakbond die Schenning steunt in zijn strijd, pleit ervoor dat een speler slechts een afkoopsom van drie tot zes maanden salaris moet betalen bij het voortijdig beëindigen van een contract. Als de arbitrage-commissie Schenning in het gelijk stelt, hebben de meerjarige overeenkomsten weinig tot geen waarde meer.

Schenning, straks mogelijk de 'Nederlandse Bosman', denkt dat de KNVB er daarom ook zo lang over dubt. “Maar ik ga ervanuit dat ik volgend seizoen in Tilburg speel”, zegt Schenning, die het door Go Ahead gevraagde miljoen in geen enkele verhouding vindt staan met zijn salaris. “Ik speel al lang voor een appel en een ei bij deze club”. Na enig aandringen onthult Schenning wat hij bij Go Ahead verdient en dat is onthullend: minder dan vijfduizend gulden bruto per maand, plus 750 gulden per punt (dit seizoen 22 maal 750 = 16 500 gulden). Daarom vraagt Schenning zich af hoe Go Ahead aan de afkoopsom van een miljoen gulden komt.

Michels ziet de zaak-Schenning als de achterdeur om toch nog naar een andere club te kunnen verhuizen. Want net als Schenning heeft hij het wel gezien bij Go Ahead, dat in 1992 naar de eredivisie promoveert, maar zich niet een seizoen een verrijking voor de hoogste klasse toont. In 1993 wordt Go Ahead vijftiende, een jaar later twaalfde en vorig seizoen zeventiende. Via de nacompetitie redt de club uiteindelijk het vege lijf, dat gisteren de tatoeage van de eerste divisie krijgt ingespoten. De toekomst moet uitwijzen of Go Ahead dat stempel snel kwijtraakt. Het ziet er niet naar uit dat de adelaars over twee jaar in hun nieuwe stadion op het hoogste niveau spelen.

Dit seizoen is in Deventer eigenlijk alles mis gegaan. Wat te denken van het aan- en verkoopbeleid en de sluiting van het jeugdinternaat. De komst van de Nigeriaan Obiekulu en de Moldaviërs Nani en Klestjenko levert vooral hilariteit, maar geen punten op. Na elf wedstrijden wordt Decheiver, topscorer met acht treffers, verkocht aan Freiburg. Op dat moment heeft Freiburg net als Go Ahead de rode lantaarn in handen, maar mede door de doelpunten van Decheiver rukt de club op naar de veilige middenmoot in de Bundesliga. De enige goede aankoop, Moens, staat gisteren voor het laatst in het doel van de Eagles.

'Natuurlijk' verdwijnt ook de trainer van het toneel. Ab Fafié, vorig seizoen gehaald als opvolger van de ontslagen Henk ten Cate, wordt vier wedstrijden voor het einde van de competitie vervangen door Bob Maaskant. Daar schrikt niemand van en ook het effect blijft uit. Onder Maaskant werkt Go Ahead de volgende serie af: Sparta uit (2-0), Roda JC uit (5-0), RKC thuis (1-3) en PSV uit (3-1). “Mijn verstand zei nee, maar ik vond dat ik Go Ahead moest helpen”, zegt Maaskant over zijn mission impossible. “We zijn ook niet vandaag gedegradeerd. We hebben twaalf punten verspeeld tegen Volendam en Utrecht. Dat heeft Go Ahead de nekslag gegeven.”

Maaskant ziet de toekomst van de Deventer club niet al te somber in. Hij denkt dat Go Ahead in de eerste divisie een rol van betekenis kan spelen. Het is voor de club te hopen dat Leo van Veen er ook zo over denkt. De huidige trainer van RKC voelt er wel voor bij Go Ahead aan te slag te gaan, maar hij ziet op als een berg tegen het werken in de eerste divisie. Patrick van Diemen, speler van NEC, heeft dezelfde gedachten als Van Veen en houdt een slag om de arm. Als hij met NEC ook volgend seizoen in de eredivisie blijft, zegt hij zijn komst naar Go Ahead wellicht af. Maaskant: “De komst van een keeper en een goede centrumspits is pure noodzaak.”

De verhalen over een massale uittocht doet Maaskant af als geruchten. Het vertrek van Moens vindt hij een 'enorme aderlating', maar hij ziet Arts en Schenning niet één-twee-drie weggaan. “Ze hebben allebei nog een contract en het is toch niet raar spelers aan hun contract te houden. Als het straks mogelijk is een contract af te kopen met een afkoopsom van drie tot zes maanden salaris, is het einde zoek”, zegt Maaskant een beetje als trainer, maar vooral als makelaar verbonden aan het bureau World Soccer Consult. Maaskant is ondermeer zaakwaarnemer van Marcel Valk, die eerder dit seizoen door Fafiè uit de selectie wordt gezet en later wordt verkocht aan concurrent Volendam!

Hoewel hij maar vier wedstrijden op de bank heeft gezeten, analyseert Maaskant als een echte trainer. Hij ziet Go Ahead tegen PSV de beste wedstrijd van het seizoen spelen en beweert ook nog dat het 3-3 een normale uitslag zou zijn geweest. Hij telt wel de mogelijkheden van Go Ahead, dat door Rorije op voorsprong komt, maar niet de kansen van PSV, dat scoort middels Zenden. Cocu en Nilis. Als Maaskant 3-3 normaal vindt, mag Dick Advocaat 11-3 normaal vinden. PSV doet er alles aan om de grens van honderd doelpunten niet te halen. Omdat het vizier bij Nilis (3), Pahlplatz (2), Zenden (2) en Jonk niet op scherp staat, blijft PSV op 97 steken.

Deel dit artikel