Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Speculatief spoor leidt naar Zuidas

Home

EVA CUKIER

Brievenbus wapenfabrikant in Amsterdam

Is de raket die de MH17 met 298 inzittenden neerhaalde afkomstig van een Russische wapenfabrikant die is gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas? En profiteert dat bedrijf, Rostec geheten, via een brievenbusfirma van het Nederlandse belastingklimaat? Deze speculaties, gepubliceerd op de Nederlandse nieuwssite Nine to Five, circuleren sinds de ramp op internet.

Of het BUK-M1 raketafweersysteem vlucht MH17 neerhaalde staat nog niet onomstotelijk vast. Evenmin is duidelijk wie de raket afvuurde. Maar negen van de tien Russische wapens komen van een brievenbusfirma in Amsterdam.

Alliance Rostec Auto B.V., een dochterfirma van het Russische Rostec, is gevestigd aan de Amsterdamse Jachthavenweg. Directeur Sergej Tsjemezov, een 62-jarige voormalig KGB-generaal, is een oude vriend van de Russische president Vladimir Poetin. In de jaren '80 dienden ze samen in Oost-Duitsland en woonden er in hetzelfde appartementencomplex.

Tsjemezovs naam figureert niet alleen op het Kamer van Koophandeluittreksel van de Amsterdamse firma, maar ook op de Europese en Amerikaanse sanctielijsten. Als onderdeel van strafmaatregelen tegen de Russische inmenging in het Oekraïne-conflict, kreeg Tsjemezov restricties opgelegd. In juli weigerden de Britten hem een visum toen hij wilde afreizen naar een luchtvaartshow in de buurt van Londen.

Rostec werd in 2007 opgericht als paraplu van een hele reeks staatsbedrijven, waarvan een groot deel in de militaire industrie. Poetin benoemde zijn voormalig buurman tot CEO. Eén van Rostecs holdings is de firma Rosoboronexport. Met steun van de Russische regering bemiddelt het tussen buitenlandse regeringen en wapenbedrijven zoals Kalasjnikov, fabrikant van de AK-47, het meest verkochte automatische geweer ter wereld. In 2010 zette het tien miljard dollar om.

Na de VS is Rusland de belangrijkste wapenleverancier ter wereld. Het levert aan regimes die anders moeilijk aan wapens komen, zoals dat van Assad in Syrië. In 2010 overwoog Rusland Iran een raketsysteem te verkopen, maar zag daar vanaf. Ook de wapens van de rebellen in Oekraïne komen waarschijnlijk van Rostec.

Veel bedrijven profiteren met een vestiging in Nederland van het gunstige belastingklimaat hier te lande. De Rostec-directeur zelf windt er geen doekjes om: "Ons Nederlandse bedrijf is al bijna geliquideerd. Er gaat geen geld in om en het is slechts opgericht voor administratieve doeleinden", aldus Tsjemezov in mei in de Russische zakenkrant Vedomosti. Hij ontkent dat de plannen om de firma op te doeken zijn ingegeven door de sancties.

Deel dit artikel