Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Speculant sleurt bank Elizabeth naar bankroet

Home

LONDEN (Reuter, KRF) - De Chique Britse bank Barings moet met onmmiddelijke ingang haar activiteiten staken. De Bank of England - de Britse centrale bank - heeft Barings onder curatele geplaatst.

In de praktijk wil dit zeggen dat Barings failliet is. De 230 jaar oude bank heeft onder meer koningin Elizabeth onder haar clientele.

De bank heeft minstens 500 miljoen pond (1,3 miljard gulden) verloren door speculaties van een werknemer. Hij veroorzaakte de stroppen door transacties bij het dochterbedrijf in Singapore. De verliezen werden donderdag bekend. de man is met de noorderzon vertrokken. De Bank of England heeft in het weekeinde met alle macht geprobeert een reddingsoperatie rond te krijgen voor vanochtend (vroeg in de nacht van zondag op maandag in Europa) de effectenbeurzen in het Verre Oosten opengaan. Er werd getracht kopers te vinden voor de bank maar gisteravond laat bleken die pogingen vergeefs.

De handelaar speculeerde met zogeheten derivaten. Dat zijn financiele contracten op basis van veranderingen in rentetarieven, wisselkoersen, grondstoffenprijzen of aandelenkoersen. Los van de affaire-Barings kondigde de Bank voor Internationale Betalingen, een instelling van de centrale banken van de rijke landen juist afgelopen weekeinde een onderzoek aan naar de internationale derivatenmarkt.

Vorig jaar ging het Duitse concern Metallgesellschaft bijna failliet door grote verliezen op derivaten. De Bank of England had haast omdat Barngs grote posities heeft op de beurzen in het Verre Oosten, in het bijzonder op de effectenbeurs in Tokyo. Analisten verwachten dat de crisis de koersen daar flink zal drukken, wat de verliezen voor Barings alleen maar groter maakt.

De Bank of England deelde gisteravond mee dat de Londense financiele markten vandaag gewoon open blijven.

Deel dit artikel