Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Speciaal

Home

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Netwerk Aandacht voor de emancipatie van islamitische vrouwen in Nederland. Hasna en Demet zijn hun familie ontvlucht na uithuwelijking en mishandeling. Zij vertellen over hun strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid. Volgens politicologe Ayaan Hirsi Ali wordt driekwart van de moslimvrouwen in Nederland onderdrukt door hun man, vader of broers. Het wordt tijd dat de Nederlandse overheid het niet langer afdoet als een privé-probleem of zich verschuilt achter godsdienstvrijheid. Er moet actief ingegrepen worden, vindt Hirsi Ali (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

De mensen van de gevangenis Gre van der Spoel, penitentiair inrichtingswerker, heeft haar handen vol aan 'haar' afdeling in de gevangenis. Een ruzie tussen twee gedetineerden is flink uit de hand gelopen. De gemoederen zijn zo hoog opgelopen dat een van de amokmakers in de isoleercel is gezet. Voor Gre een hele klus de rust op de afdeling weer terug te brengen. Frits Hoogers is chef bewaking op een afdeling waar de zwaarste en minst handelbare criminelen van het land vastzitten. 's Nachts is op de afdeling van Frits een Nigeriaanse man geplaatst. Men vermoedt dat de man een bolletjesslikker is. Op andere afdelingen was hij niet handelbaar (22.30 uur, Nederland 1).

Diana: Verhaal van een prinses Vierdelige documentaireserie van producent Brook Lapping over het veelbesproken leven van Diana, de prinses van Wales. Niet eerder werd er een dergelijk gedetailleerd portret van deze opmerkelijke en uitermate geliefde vrouw gemaakt. Boordevol nieuwe feiten en getuigenissen en wars van iedere sensatie (aldus de makers), wordt het verhaal verteld van een opzienbarend leven. In aflevering 1 de eerste jaren. Diana Spencer is afkomstig uit een van de oudste aristocratische families. In tegenstelling tot het algemene heersende beeld kent Diana geen eenzame en trieste, maar een gelukkige jeugd. Op 18-jarige leeftijd verhuist ze naar London waar ze op collega's indruk maakt met haar charme (20.30 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

De Rijdende Rechter De gemeente Mill pikt volgens een aantal bewoners hun grond in. Er ligt een stoep en een stuk straat op, maar de gemeente vindt het niet nodig daarvoor te betalen. Voer voor de rechter dus. Ook behandelt mr. Frank Visser in deze aflevering een zaak tegen een autodealer. Volgens de klant belooft de dealer eerst van alles en komt hij daar later weer op terug. Hij annuleert daarom de koop maar de dealer berekent hem nu annuleringskosten (21.00 uur, Nederland 1).

SPORT

Vals Plat Een dertig minuten durende reportage van Hans Heijnen over twee Keniase hardlopers, die vanuit Duitsland azen op geldprijzen in het Nederlandse marathoncircuit. Hun verdiende premies komen veelal terecht bij familie en kennissen en wat dan nog overblijft proberen ze te investeren in een nieuwe toekomst in Kenia. Kipsobai Koskei (48) en Jacob Ngunzu (35) zijn twee lopers uit de 'stal' van manager Volker Wagner. Ze bereiden zich voor op de Marathon van Twente. Ze proberen hun tijd te doden in het regenachtige traningskamp (bestaande uit twee vakantiehuisjes) in Detmold, Duitsland (14.17 uur, Nederland 3).

RADIO

De Ochtenden Gesprek met de schrijver/journalist Karel Glastra van Loon, in het kader van een zomerserie over schrijvers en columnisten. Glastra van Loon heeft drie romans en verschillende non-fictieboeken geschreven en een groot aantal publicaties over allerlei onderwerpen op zijn naam staan. Hij onderstreept in het interview onder meer het belang van keuzes maken. Ook blikt hij terug op zijn hervormde opvoeding en zijn bewuste keus later voor het humanisme. Vanaf 10.00 uur een reportage over de spanningen tussen Spanje en Marokko over een aantal eilanden in de Middellandse Zee. Daarbij worden niet alleen de politieke aspecten van dit conflict belicht, maar wordt ook de vraag gesteld hoe de verschillende bevolkingsgroepen op de bewoonde enclaves met elkaar omgaan (9.00 uur, Radio 1).

Deel dit artikel