Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Spanning is voelbaar onder Turken in Rotterdam

Home

Niels Markus

Burgemeester Ahmed Aboutaleb praat met de pers na afloop van een overleg met diverse Turkse organisaties uit Rotterdam. © anp

De gemoederen onder Turkse Rotterdammers lopen flink op. Ruiten van verenigingen zijn ingegooid en een raadslid van Turkse afkomst is bedreigd. Ondernemers zijn geschrokken van een oproep tot een boycot van bedrijven die de prediker Fethullah Gülen zouden steunen.

De Turkse overheid roept Nederlandse Turken op om mensen aan te geven die Gülen steunen. De prediker, die in de Verenigde Staten woont, wordt door president Erdogan aangewezen als het brein van de mislukte coup van afgelopen vrijdag.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb riep de Turkse gemeenschap vanavond tijdens een bijeenkomst in het Rotterdamse stadhuis op tot kalmte. "Het conflict in Turkije is erg genoeg. Ik accepteer niet dat het overslaat naar Rotterdamse straten." Wie zich misdraagt, beloofde hij stevig aan te pakken. De moskeekoepels Mili Görüs en Suleymanci en een aan de AKP van Erdogan gelieerde stichting waren er niet bij. Aboutaleb wil ze deze week nog spreken.

Ramen ingegooid
Bij de culturele stichting Nida twijfelen of de spanningen zullen afnemen zolang het in Turkije onrustig is. Twee Rotterdamse onderkomens van de Turkse vereniging werden afgelopen dagen getroffen door vandalen. In Rotterdam-West werden ramen ingegooid, de ruiten van de vereniging in Zuid zijn met poep besmeurd.

Veel leden van Nida zijn Gülen-gezind. De buurman van stichting Nida in Zuid heeft een vijf meter lange Turkse vlag aan zijn balkon gehangen. Vermoedelijk een provocatie: veel Turken die Erdogan steunen, doen dat door de Turkse vlag uit te hangen.

Zondag werden journalisten belaagd, toen Erdogan-aanhangers verhaal kwamen halen bij Nida in Rotterdam-West. Coördinator Eyyub Yazar: "Zij zijn voorstanders van de zogenaamde democratie, maar hun gedrag is anders: Ze schelden, gebruiken vieze woorden en vallen mensen lastig."

Lees verder na de advertentie
Zij zijn voorstanders van de zogenaamde democratie, maar hun gedrag is anders.

Eyyub Yazar van culturele stichting Nida over agressieve Erdogan-aanhangers

Spanningen lopen op
Als het onrustig is in Turkije, lopen de spanningen ook in Nederland, en zeker in Rotterdam, onvermijdelijk op. Toen het Turks-Koerdisch conflict vorig jaar escaleerde, kregen Koerdische en Turks-nationalistische verenigingen in Rotterdam stenen en molotovcocktails door de ruiten. Aboutaleb moest toen ook de boel sussen. Spanningen onder Turken komen in Rotterdam gauw naar boven, zegt de burgemeester, omdat de stad één van de grootste Turkse gemeenschappen heeft.

De spanning in is voelbaar, bijvoorbeeld bij het Turkse consulaat. Vrijdagavond demonstreerden honderden mensen daar tegen de coup. Een cameraman van de NOS kreeg klappen. Vandaag reed regelmatig politie voorbij.

Boycot
Op internet circuleert een lijst met bedrijven en stichtingen die de 'terroristische Gülenbeweging' zouden steunen. Er wordt opgeroepen die zaken te boycotten. Fastfoodketens en een thuiszorgbedrijf staan erop, net als fietsenwinkel Ado. Hakan Sever, van Ado aan de Schiedamseweg, is verrast dat zijn bedrijf op de lijst staat. "Erg triest, wij hebben niets te maken met Gülen." Eén van zijn medewerkers valt hem bij: "Ik ben gewoon voor onze president." De lijst is verouderd, zegt Sever. Ado, waar vijftig fietsenzaken onder vielen, is failliet. Enkele zelfstandigen gingen door onder dezelfde naam.

Mustafa Dag van Nida Rotterdam-Zuid herkent de lijst, hij komt van zijn eigen website. "Dit zijn bedrijven die ons sponsorden." De lijst is niet up-to-date, zegt ook Dag. Hij wijst naar het logo van een restaurantketen. "Die hebben ons al jaren niet meer gesponsord, zij zijn inmiddels pro-Erdogan."

Voor Nida komt de zomer als geroepen. In die periode zijn zij toch al minder aanwezig. De locatie in Rotterdam-West is vanwege de dreiging de komende tijd gesloten, in Zuid zullen de komende weken nauwelijks medewerkers zijn. Daf: "Ik voel me hier onveilig, ik ga zoveel mogelijk thuis werken. Ik hoop dat de mensen gaan beseffen dat wij niets met de staatsgreep te maken hebben."

Spanningen onder Turken komen in Rotterdam gauw naar boven, omdat de stad één van de grootste Turkse gemeenschappen heeft.

Burgemeester Aboutaleb


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Zij zijn voorstanders van de zogenaamde democratie, maar hun gedrag is anders.

Eyyub Yazar van culturele stichting Nida over agressieve Erdogan-aanhangers

Spanningen onder Turken komen in Rotterdam gauw naar boven, omdat de stad één van de grootste Turkse gemeenschappen heeft.

Burgemeester Aboutaleb