Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Spanje valt over 'drank en vrouwen'-uitspraak Dijsselbloem

Home

Christoph Schmidt

De Spaanse minister van economische zaken Luis de Guindos in gesprek met Jeroen Dijsselbloem. © reuters

Doet hij het nou weer? Breekt een schalkse opmerking over andermans drankgebruik Jeroen Dijsselbloem op? Zijn positie als voorzitter van de eurogroep wás al ter discussie komen te staan na de verpletterende verkiezingsnederlaag van zijn PvdA. Nu grijpt Spanje, land van Dijsselbloems eeuwige concurrent Luis de Guindos, een verse uitspraak aan om hem in diskrediet te brengen.

In een vraaggesprek dat vandaag verscheen in de Frankfurter Allgemeine Zeitung zei Dijsselbloem, toen het over de solidariteit van Noord-Europese met Zuid-Europese (schulden)landen ging: "Als sociaal-democraat vind ik die solidariteit uiterst belangrijk. Maar wie daar aanspraak op maakt, heeft ook plichten. Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnaps und Frauen') uitgeven en vervolgens bij u om bijstand vragen."

Lees verder na de advertentie

Een losse opmerking in een groot interview over grote thema's, maar het Spaanse ministerie van economische zaken sloeg er duidelijk op aan. Suggereert Dijsselbloem hier dat Zuid-Europeanen dronkelappen en rokkenjagers zijn, en vervolgens hun hand ophouden in het noorden om die flamboyante levensstijl te betalen?

Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnaps und Frauen') uitgeven en vervolgens bij u om bijstand vragen

Jeroen Dijsselbloem in de Frankfurter Allgemeine Zeitung

Formeel heeft Madrid niet gereageerd, net zo min als andere Zuid-Europese landen. Maar het hoofd communicatie van De Guindos verstuurde vandaag een e-mail - gezien door Trouw - aan de belangrijkste Spaanse media, waarin zij de aandacht vestigt op die ene uitspraak over drank en vrouwen, zonder begeleidend commentaar. Alsof ze een stuk rauw vlees in de leeuwenkooi gooit, met de onderliggende boodschap: we zouden het helemaal niet erg vinden als jullie hier iets mee doen.

Opmerking over Juncker

Dijsselbloems uitspraak doet in de verte denken aan de minstens zo losse opmerking die de PvdA-minister van financiën in januari 2014 maakte over de toen net afgetreden premier van Luxemburg, een zekere Jean-Claude Juncker, Dijsselbloems voorganger als eurogroepvoorzitter. 'Een verstokt roker, en drinker bovendien'.

Voor het oog van de camera zijn de twee inmiddels weer dikke vrienden, maar het is een publiek geheim dat Juncker bij de samenstelling van zijn Europese Commissie een veto heeft uitgesproken tegen Dijsselbloem, waarna Nederland Frans Timmermans stuurde.

Of deze nieuwe uitspraak Dijsselbloem ook zo blijft aankleven, hangt af van de Spaanse krantenkoppen morgen, en de eventuele verbijsterde reacties van politici. Minister De Guindos bijvoorbeeld.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnaps und Frauen') uitgeven en vervolgens bij u om bijstand vragen

Jeroen Dijsselbloem in de Frankfurter Allgemeine Zeitung