Spanje over op plan-B na afhaken David Villa

home

David Villa. © EPA
Update

De Spaanse voetbalploeg heeft de tweede grote tegenslag moeten incasseren in de aanloop naar het EK. Nadat verdediger Carles Puyol al min of meer een streep heeft moeten zetten door zijn deelname aan het toernooi, meldde dinsdagavond topschutter David Villa zich af bij bondscoach Vicente Del Bosque.

Ik heb het geprobeerd, maar het is me niet gelukt 100 procent fit te raken voor het EK', meldde de topscorer aller tijden van de Spanjaarden via Twitter.

De 30-jarige aanvaller, bijgenaamd 'El Guaje' (het jochie), is al jarenlang een vaste waarde in het Spaanse elftal. Met vier doelpunten werd Villa in 2008 topscorer van het EK, al miste hij de gewonnen finale tegen Duitsland vanwege een blessure. Twee jaar later, op het WK in Zuid-Afrika, was de aanvaller uit Asturië opnieuw van onschatbare waarde voor 'La Furia Roja' (de rode furie).

Mede dankzij zijn vijf treffers veroverde Spanje de wereldtitel. Enkele maanden later nam Villa de eerste plaats op de topscorerslijst aller tijden van de nationale ploeg over van Raul. Met 51 doelpunten in 82 interlands beschikt hij over een imponerend moyenne.

In december eindigde het wereldkampioenschap voor clubteams in een persoonlijk drama voor Villa. De aanvaller van FC Barcelona brak in de halve finale tegen Al Sadd zijn linkerscheenbeen. Villa hoopte desondanks op tijd fit te zijn voor het EK en kreeg van Del Bosque de belofte dat die tot het laatste moment zou wachten met het vaststellen van zijn selectie.

Een week voor de uiterlijke datum waarop Del Bosque zijn selectie moet presenteren, zette Villa zelf een streep door zijn EK-deelname. 'Ik vind dat ik eerlijk moet zijn.'

Het betekent dat Spanje naar het EK gaat zonder twee sterkhouders uit het team dat in 2010 de wereldtitel veroverde. Verdediger Puyol (33) onderging bijna twee weken geleden een operatie aan zijn knie en heeft zeker zes weken nodig om te revalideren. Zowel de artsen als de Catalaanse verdediger zelf geloven niet meer in deelname aan het EK.

Del Bosque moet nu ook voorin noodgedwongen met een 'plan-B' komen. 'We zullen je heel erg missen', schreef Juan Mata niet voor niets op de twitterpagina van Villa. 'Hopelijk kan je snel weer doelpunten maken.'

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie