Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Spanje en Zweden naar eindronde WK-kwalificatie

Home

sportredactie

AMSTERDAM - Spanje en Zweden hebben zich verzekerd van een ticket voor het wereldkampioenschap voetbal, volgend jaar in Japan en Zuid-Korea. Spanje won in groep 7 met 2-0 van Liechtenstein en Zweden kwam in groep 4 met de schrik vrij tegen Turkije: 1-2.

Spanje haalde voor de zevende maal op rij de WK-eindronde. Door twee rake kopballen, van Raul en Nadal, versloegen de Zuid-Europeanen het nietige Liechtenstein, dat voor nog geen 5000 toeschouwers niet eenmaal voor enig gevaar kon zorgen.

Nadal, de maker van het tweede doelpunt, was de vervanger van Hierro, die gisteren zijn 82ste interland voor Spanje speelde. Daarmee loste hij de huidige bondscoach Camacho af als veldspeler met de meeste caps achter zijn naam. Keeper Zubizarreta is onbedreigd aanvoerder. Hij verdedigde van 1985 tot 1998 129 maal het doel van Spanje.

Voor Zweden is het de tiende keer dat het tot de WK-deelnemers behoort. In de wedstrijd tegen Turkije zag het er lange tijd naar uit dat de Scandinaviërs het niet zouden gaan redden. Tot drie minuten voor het einde leidde Turkije in Istanbul met 1-0 door een treffer van Hakan Sukur.

De Turken rekenden zich al rijk. Maar Henrik Larsson, de veel scorende aanvaller van Celtic, bracht Zweden in de slotfase op gelijke hoogte. Die klap kwam hard aan bij de thuisploeg. Van enige organisatie was geen sprake meer. Invaller Andreas Andersson profiteerde van de Turkse chaos en kopte Zweden in de slotseconde naar het WK.

Schrale troost voor Turkije is dat het land zeker is van een play-off plaats. Als nummer twee van groep 4 krijgt het straks te maken met de nummer twee van groep 7, Oostenrijk of Israël. Oostenrijk zegevierde gisteren met 2-0 over Bosnië door twee treffers van Herzog. De Oostenrijkers hebben in de laatste wedstrijd, uit tegen Israël, aan een gelijkspel genoeg om de play-offs te halen.

Denemarken heeft in Sofia een stevige optie genomen op een startbewijs voor het WK. De ploeg van bondscoach Morten Olsen won met 2-0 van concurrent Bulgarije. Feyenoorder Jon Dahl Tomasson liet het beruchte Deense dynamiet ontploffen. Hij scoorde zowel in de 47ste als in de 90ste minuut.

Denemarken, dat zaterdag tegen Noord-Ierland nog sukkelde (1-1), kan op 6 oktober voor eigen publiek de kwalificatie voor het eindtoernooi veiligstellen. Bij een zege op IJsland is de eerste plaats in groep 3 een feit. Denemarken heeft een voorsprong van twee punten op Bulgarije en Tsjechië. Beide landen spelen tijdens de laatste groepsronde tegen elkaar.

België deed in groep 6 goede zaken door een 2-0 zege op Schotland. Nico van Kerckhoven bracht de Rode Duivels in Brussel aan de leiding en Bart Goor verdubbelde in de derde minuut van de extra tijd de score. Door de winst behield België een voorsprong van twee punten op Kroatië, gisteren met 4-0 te sterk voor San Marino. De Belgen hebben op 6 oktober aan een gelijkspel in en tegen Kroatië genoeg om zich voor de eindronde te plaatsen.

Engeland had in Newcastle meer moeite met Albanië dan afgelopen zaterdag in München met West-Duitsland. Het werd slechts 2-0 voor de Engelsen (Owen en Fowler), die door de overwinning wel de leiding van Duitsland in groep 9 overnamen. Beide landen hebben zestien punten, maar Engeland bezit een veel beter doelsaldo. In de laatste wedstrijd, op 6 oktober, ontvangt Engeland Griekenland en ontvangt Duitsland Finland.

Het debuut van Otto Rehhagel als bondscoach van Griekenland pakte slecht uit. 'Koning' Otto incasseerde met zijn nieuwe ploeg in Helsinki een zware nederlaag tegen Finland: 5-1. Litmanen (ex-Ajax) en Kolkka (ex-PSV) maakten een doelpunt voor de thuisploeg. Nurmela (Heerenveen) speelde de volle negentig minuten mee bij Finland en was bij een groot aantal voorzetten en demarrages een van de uitblinkers.

Deel dit artikel