Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Spaanse economie krimpt meer dan in eerste kwartaal

Home

Redactie

Protest tegen bezuinigingsmaatregelen in Madrid, vorige week. © afp

De Spaanse economie is in het tweede kwartaal van het jaar verder gekrompen. Dat bleek vandaag uit data van het nationaal statistiekbureau INE. Het afgelopen kwartaal was sprake van een krimp van 0,4 procent. In het eerste kwartaal kromp de Spaanse economie nog met 0,3 procent.

Volgens INE tonen de cijfers onder meer de zwakke binnenlandse vraag. De economie van het land verkeert al enige tijd in flinke problemen, onder meer door het instorten van de vastgoedmarkt. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) rekent op een krimp van de economie met 1,7 procent in 2012 en 1,2 procent in 2013.

De Spaanse overheid gaat uit van een afname van de economie met 1,5 procent in 2012 en 0,5 procent in 2013. In 2014 wordt op een groei gerekend van 1,2 procent, stijgend naar 1,9 procent in 2015.

Rente
De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen is vandaag licht gezakt. De rente noteerde in de ochtendhandel 6,69 procent, tegen meer dan 6,7 procent op vrijdag.

Vorige week woensdag bereikte de Spaanse rente nog een recordniveau van 7,77 procent. De Spaanse rente ging echter scherp omlaag nadat de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, donderdag aangaf dat de ECB alles zal doen om de euro te redden. Daarbij hintte hij dat de ECB opnieuw kan overgaan tot het opkopen van staatsobligaties om de hoge rente tegen te gaan.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie