Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

SP wilde pact met Wilders over kiezers

Home

Van onze redactie politiek

De SP wilde voor de Kamerverkiezingen een afspraak maken met PVV-leider Wilders: ze zouden elkaar tijdens de campagne met rust laten.

„Een soort niet-aanvalsverdrag, althans zo interpreteerde ik het”, zegt Geert Wilders. Het verzoek werd gedaan tijdens een lunch in het Haagse restaurant Trias. Wilders was uitgenodigd door SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Wilders: „We hadden het over de peilingen en over de kiezers. Van Bommel zei dat zo’n 5 procent van de kiezers die op de SP wilde gaan stemmen ook overwoog op de PVV te gaan stemmen. Hij suggereerde toen dat de PVV zich meer op de VVD moest richten, dan zou de SP zich concentreren op de linkse kiezers, die ze vooral bij de PvdA wilden weghalen.” Wilders hoorde Van Bommel beleefd aan, maar er werden geen afspraken gemaakt.

Van Bommel bevestigt het etentje met Wilders. „We hebben toen inderdaad gesproken over de peilingen en wellicht hebben we ook gesproken over de kiezers. Maar wat Wilders suggereert daar heb ik geen herinnering aan. Ik kan een opmerking hebben gemaakt in de trant van: jullie kunnen de VVD leeg eten, de ChristenUnie het CDA en wij de PvdA. Maar een afspraak heb ik niet gemaakt en ik heb ook niet die indruk willen wekken.”

Wilders vermoedt dat de SP toch enigszins bevreesd was over de opkomst van de PVV in de peilingen. „Zowel de PVV als de SP richtte zich op het gewone volk. Een SP-stemmer kon makkelijk naar ons overstappen. Ik weet ook dat ze dat gedaan hebben.”

Wilders ziet dat integratiekwesties een gevoelig onderwerp zijn voor de SP. „Je zag bijvoorbeeld dat Marijnissen zich in het debat over de dubbele paspoorten muisstil hield, om een tijd later te zeggen dat één paspoort toch beter was.”

De SP kaartte al voor de opkomst van Pim Fortuyn in 2002 de integratiekwestie aan en pleitte lang voor een parlementair onderzoek. Fortuyn vond net als de SP dat wijken beter gemengd moesten worden. Na zijn dood, morgen vijf jaar geleden, kwamen kwesties als immigratie en integratie hoog op de agenda. Er zijn verschillen tussen de PVV en de SP maar ook overeenkomsten, zoals hun aantrekkingskracht op dat deel van het electoraat dat ook door Fortuyn gemobiliseerd werd.

Deel dit artikel