Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

SP wil opheldering over 'Srebrenica-doofpot'

Home

(Novum) - De SP wil van staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) weten waarom Srebrenica-stukken in het dossier van klokkenluider Fred Spijkers zijn gestopt. De oud-maatschappelijk werker van Defensie verklaarde op TV Gelderland dat documenten over Srebrenica in zijn dossier zijn beland. Hij spreekt van een 'doofpot'. Het dossier van Spijkers blijft zeventig jaar gesloten.

De Gelderse televisiezender beweert dat voormalig Defensie staatsecretaris Cees van der Knaap (CDA) stukken heeft ondertekend om die in het dossier van Spijkers op te bergen. Die stukken hebben niets te maken met de klokkenluiderszaak van Spijkers. Het zou zelfs om zeer gevoelig informatie van de moslimenclave in Bosnië gaan. SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft Kamervragen gesteld. "Het dossier Spijkers mag geen doofpot worden", zegt zij.

De voormalige maatschappelijk werker raakte in de jaren tachtig in opspraak toen hij weigerde te liegen over de doodsoorzaak van een mijnruimer. Die kwam begin jaren tachtig om het leven toen een mijn tijdens een test ontplofte. Het ministerie van Defensie wist dat het type mijn onbetrouwbaar was maar stuurde desondanks maatschappelijk werker Spijkers op de weduwe van de militair af met de mededeling dat hij door eigen schuld omgekomen was. Spijkers weigerde te liegen en verloor zijn baan. Later werd zijn naam gezuiverd en kreeg hij een dossier om alle stukken rondom zijn zaak in te stoppen.

Volgens Spijkers zitten er meer opmerkelijke stukken in zijn dossier. Zo staat er een aantekening over een film in zijn document. IN die film wordt het ongeluk behandeld waarbij de militairen door de landmijn om het leven kwamen. Hij zegt dat de regering het bestaan van de film 23 jaar heeft ontkend.

Het ministerie van Defensie was dinsdag niet voor commentaar bereikbaar.

Deel dit artikel