Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

SP: Kabinet moet Shell op het matje roepen om kritiek VN

Home

ANP/redactie

Olie in een kreek bij een illegale olieraffinaderij in het Nigeriaanse Ogoniland. © ap

Oppositiepartij SP wil dat het kabinet een reactie geeft op een recent verschenen rapport van de Verenigde Naties over opruimwerkzaamheden als gevolg van de olievervuiling in Nigeria. Hierin uit de VN harde kritiek op de rol van Shell. Volgens de partij draagt de regering verantwoordelijkheid als een Nederlands bedrijf zich niet goed gedraagt in het buitenland.

Uit het VN-rapport is gebleken dat de opruimwerkzaamheden als gevolg van de olievervuiling in Nigeria mogelijk de grootste ooit zijn in de wereld. Het herstel van het getroffen gebied Ogoniland in het zuidoosten van het land kan 25 tot 30 jaar duren.

In de studie wordt Shell tekortkomingen verweten. Zo waren de controle en het onderhoud van de olieleidingen ontoereikend, waardoor gezondheids- en veiligheidsrisico's zijn ontstaan.

SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt dat staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) en minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) Shell op het matje moeten roepen. 'Het gaat hier om een ernstige aantasting van de rechten van mensen en van het milieu', stelt ze.

Deel dit artikel