Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

SP'ers willen geen eed afleggen bij troonswisseling

Home

Redactie

Sadet Karabulut. © anp

SP-Kamerleden Farshad Bashir en Sadet Karabulut weigeren bij de troonswisseling op 30 april de eed aan de koning af te leggen. Ze hebben al een eed afgelegd toen zij in de Tweede Kamer werden geïnstalleerd, zeggen de SP'ers vanavond in Nieuwsuur.

Karabulut: 'Het gaat me een stapje te ver om opnieuw de eed aan de koning af te leggen. Er zijn grenzen', zei ze. Voor haar collega Bashir is het nogal simpel. Hij is met vakantie op 30 april.

Ook Kamerlid Jasper van Dijk twijfelt of hij de eed gaat afleggen, hij wil een discussie binnen de SP-Fractie. De Partij voor de Dieren wil eerst laten uitzoeken wat 'de rechten van het koningschap' precies betekent. De PvdD'ers overwegen thuis te blijven als die rechten bijvoorbeeld zouden inhouden dat de koning mag jagen.

Koning Willem-Alexander wordt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam beëdigd. De inhuldiging heeft plaats tijdens een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in Amsterdam. Kamerleden moeten dan één voor één de eed uitspreken: 'Wij zweren dat wij uw onschendbaarheid en de rechten van uw koningschap zullen handhaven'.

Lees verder na de advertentie
Farshad Bashir. (R) © anp

Deel dit artikel